IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой харесва Европа? Чехите не и това ще проличи на изборите през октомври

Само една трета от чехите одобряват членството в ЕС, а една четвърт искат да приемат еврото

08:20 | 06.09.17 г. 15
<p>
	<em>На снимката: Андрей Бабиш. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

На снимката: Андрей Бабиш. Снимка: Архив Ройтерс

След присъединяването си към Европейския съюз (ЕС) преди 13 години Чехия се превърна в най-богатата страна в бившия комунистически изток с по-висок стандарт на живот от по-старите членки Португалия и Гърция и най-ниската безработица в блока. Семействата пътуват свободно, студентите се учат в чужбина, а бизнесът процъфтява чрез износ в други страни от ЕС.

И все пак чехите са по-малко развълнувани от която и да е друга европейска нация за това, че са част от европейския блок. Само една трета казват, че членството в ЕС е "хубаво нещо" - по-нисък дял отколкото дори и в Гърция и Великобритания. Само една четвърт от чехите искат да приемат еврото, показват резултатите от проучване на Евробарометър, което Bloomberg цитира в свой анализ.

"ЕС не ми носи нищо", казва Павел Рицка, 38-годишен адвокат от Прага. "Блокът се ръководи от политици с много социалистическо мислене. Те искат да регулират всичко“, обясни той.

Този евроскептицизъм ще оформи общите избори през октомври и заплашва Чехия от изолационизъм, който обхваща съседите Полша и Унгария. Проучванията на общественото мнение дават широка подкрепа за Андрей Бабиш, роден в Словакия милиардер, който разби чешката политическа сцена през 2011 г. и придоби популярност, обрисувайки традиционните партии като корумпирани и некомпетентни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
България е нетен получател на средства от ЕС заради членството си. Виж за какви средства става въпрос.После ще осъзнаеш, че само идииот може да задава въпроса "и ква полза има от членството в ЕС"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 5
Otka4eni reformatori
преди 6 години
И каква полза има от ЕС? Едни еврофондове, които освен да оправят инфраструктурата (което е добре) друго не правят. Нито повишават производителността на труда, нито стимулират икономическия разтеж, нито нищо. Само не ми обяснявай като Тиквата, че магистралите ще докарат инвеститори, защото откакто е на власт вече почти 10 години се направиха сума ти пътища и гледам населението продължава да е бедно и продължава да напуска страната... това ли е икономическия разтеж? И какви ползи има още ЕС? Налагане на квоти за всичко, което произвеждаш... тоест имаш ограничение, произвеждаш толква и толкоз. Това не води до завитие и разтеж, а напротив, води до застой. А в същото време те ограничават да изнасяш произведена продукция извън ЕС... Направо невероятно полози иматг този ЕС. Да има ползи, но за определени държави. Нарочно така са го измислили, но за да го разбетете трябва мозък. А при вас липсва.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 4
lyusien
преди 6 години
Изчакаите да минат изборите и тогава пишете статии като тази Когато икономиката ти бумка Когато безработицата е толкова ниска и когато само неграмотници в Чехия не разбират ползите от Е С и общия пазар желанието за промяна и несигурност секва Този милионер може и да спечели изборите но не с толкова колкото пишат в тази статия Ще се случи това което се случи в Хонландия Франция и България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Подобни като теб е хубаво като тръгне да им напира интелекта да ходят до тоалетната, а не да се изхождат по форумите. В това отношение има какво да научиш от животните, които отглеждаш, макар, че като гледам колко време прекарваш тук и как постоянно си на линия много ме съмнява, че въобще работиш нещо друго. Изглеждаш като някаква форма на форумен русофил копейкаджия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
По принцип и без тебе ше съмне , ама на , ентелекта кат напира ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 6 години
Тъкмо си мислех, че ще минем без твоето "компетентно" мнение. Ех, мечти....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Бравос , Стовене ... все още си на сянка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Ако всички европейски политици не осъзнаят истината, че все пак има някои неща, които не могат да бъдат наложени по никакъв начин ЕС ще се разпадне.И ако това се случи скоро, няма да са виновни чехите, британците, поляците, или руската пропаганда, а мигрантите и фалшивите теории измислени да натрапят хоммоссексуализма като нещо нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 7
bghighlander
преди 6 години
Но не общи приказки от типа "евроценност", "толерантност", "човешки права", "човеколюбие" и подобни ГЛУПОСТИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
bghighlander
преди 6 години
Можеш ли да кажеш какво точно биха спечелили ако приемат тарамбуки от целия сват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още