IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата от 2008 г. не е свършила, само я прикриват

Рейгъномиката ни води към втората фаза на икономическия колапс, пише колумнистът на Wall Street Journal Пол Фарел в коментар за изданието

09:10 | 11.03.11 г. 15
Автор - снимка
Създател
Кризата от 2008 г. не е свършила, само я прикриват

Вече разполагаме с доказателства за това, че Вашингтон и Уолстрийт са били наясно с приближаването на финансовия колапс от 2008 г. Те са можели да го предотвратят, но не са го направили, а това струва на американците трилиони долари, пише Пол Б. Фарел, колумнист на MarketWatch/WSJ в коментар за изданието.

До такава степен ли архитектите на американската икономика са били заслепени от идеологията на „Рейгъномиката“ (икономическият модел на регулаторна либерализация наложен от администрацията на Роналд Рейгън през 80-те години), че не успяха и все още не могат да си признаят, че са сгрешили? Наистина ли е трябвало да лъжат и да прикриват лъжите си? Фактите са налице.

Лошото е, че това се случва отново, пише Фарел. За по-малко от 3 години колективното съзнание на рейгъномистите успя да премине през стадиите на отричане на вината за колапса, прикриване на следите и завръщане към кредото на капитализма в услуга на свръх богатите. Сега техните идеи отново са обсебили цяла Америка.

Но още по-лошо е, че най-лошото тепърва предстои, пише Фарел. Движещите сили зад колапса от 2008 г. днес са дори още по-жизнени. Епизод 2 на финансовото фиаско се разгръща пред погледите ни, а рейгъномистите ще опитат да довършат това, което не успяха при първия си удар – ще унищожат Федералния резерв и ще сложат край на господството на долара като световна валута за резерв.

Неотдавна двама влиятелни икономисти публикуваха не особено розови прогнози за 2011 година. Нед Дейвис предупреждава за пазарен пик около средата на годината, преди да започне нов цикличен мечи пазар, докато Джеръми Грантъм съветва инвеститорите да се изтеглят от пазара преди индексите да колабират в края на годината.

Лоши новини за инвеститорите, които нито могат да забравят миналото, нито да се отърсят от страховете си за бъдещето. Не забравяйте, че Dow Jones едва е достигнал най-високото си ниво от 2000 г. - 11722 пункта. Като калкулираме инфлацията за последното десетилетие се оказва, че индексът не е спечелил нищо.

Не е нужно американците от бейбибум поколението да са професори по икономика, за да прозрат как рейгъномистите унищожават капитализма, демокрацията и пенсионните им спестявания. Ето и няколко недвусмислени доказателства за прикриване на лъжи от близкото минало:

Март 2004 г. - председателят на Фед Алън Грийнспан прикрива информация за надвисналата катастрофа

В публикувана наскоро стенограма от среща на Фед от март 2004 г. Грийнспан „се противопоставя на публичното огласяване на прекалено обстойна информация, в случай, че Фед изгуби контрола върху процес, който само представителите на централната банка разбират напълно“.

„Изявлението свидетелства за монументална арогантност. На практика Грийнспан е този, който не е разбирал, че липсата на регулации на ипотечния пазар и разхлабената валутна политика тласкат САЩ към катастрофален крах“, пише Роджър Лоуенщайн, автор на “The End of Wall Street”, в коментар, публикуван в Bloomberg.

„Ако Фед беше публикувал тези свои опасения, това можеше да доведе до разследване, което да предотврати раздаването на милиони лоши ипотечни кредити през следващите две и половина години. Вместо това Фед публикува синтезирани резюмета на срещите си, цензурирани от всичко, което може да се изтълкува като плашещо“, коментира Лоуенщайн.

По този начин Фед е подвеждал обществеността, като не е казвал цялата истина, пише Фарел.

От колко ли години Грийнспан е бил заслепен от рейгъномистката идеология, че като вътрешен човек се е чувствал длъжен да лъже и да прикрива лъжите си?

Август 2006 г. - новият щатски финансов министър прикрива предстоящия финансов колапс

В ретроспекция, Bloomberg съобщава, че през август 2006 г., месец след като новоизбраният финансов министър на САЩ Хенри Полсън напуска поста си на изпълнителен директор на Goldman Sachs, на среща в Белия Дом той е дал за пример три извънборсови деривативни инструмента като пример за финансови иновации, които при определени обстоятелства могат да предизвикат сътресение на Уолстрийт, което да се отрази на икономиката като цяло.

Това напомня на известната фраза на Уорън Бъфет, който определя деривативните инструменти, като „финансов еквивалент на оръжие за масово поразяване“.

Прикриване на лъжи? Конфликт на интереси? Може да се обзаложите, че финансовият министър на САЩ е разполагал с факти, които никога не е разкрил пред широката публика. Нещо по-лошо, Полсън прикрива рисковете. Повече от всеки в Америка, като изпълнителен директор на Goldman, Полсън е бил наясно със смъртоносните рискове, дебнещи в глобалното казино за деривативни инструменти на стойност над 500 трлн. долара. Не трябва да забравяме, че именно Полсън развива бизнеса с деривативни инструменти на Goldman Sachs.

По късно, когато научихме, че Goldman е прикривал информация от собствените си инвеститори за сиви сделки с AIG и залози срещу хедж фондове, конфликтът на интереси около Полсън стана още по-очебиен. Той е имал задължението да предупреди за тези рискове, но вместо това е предпочел да излъже.

Юли 2007 г. - Полсън и Бернанке прикриват катастрофата, след като тя вече е започнала

Тук става въпрос за прикриване на лъжи на най-високо ниво. Една година, след като става троянски кон на Уолстрийт във Вашингтон, докато колапсът се разпространява със зашеметяваща скорост, Полсън можеше да каже истината на широката публика, на инвеститорите и данъкоплатците, но вместо това в интервю за списание Fortune той заявява: „Откакто съм в бизнеса, никога не съм виждал световната икономика в по-добра форма“.

За трите години преди колапса от септември 2008 г., Полсън, Грийнспан и новият шеф на Фед Бен Бернанке приспиваха американската общественост с уверения, че ипотечната криза е „овладяна“ или, че това просто е „незаслужаващ особено внимание регионален проблем“.

Октомври 2008 г. - тотален пазарен колапс, Полсън баламосва Конгреса на САЩ

През есента на 2008 г., в навечерието на президентските избори, щатският финансов министър Хенри Полсън е вътрешният човек на Уолстрийт във Вашингтон.

Полсън предаде Америка, когато деривативните пазари колабираха и той излъга Конгреса да защити приятелчетата му на Уолстрийт с пари на данъкоплатците, евтини кредити и захаросани сделки, въпреки че тези банки бяха напълно неплатежоспособни, на практика фалирали, и нямаха никакви опции да се пазарят за условията на спасяването си.

Идеолозите на рейгъномиката управляваха Америка в интерес на Уолстрийт, вместо на американските данъкоплатци. Старите приятелчета на Полсън бяха добре защитени с парите за пенсиониране на американците от бейбибум поколението.

Март 2011 г. - Грийнспан възражда догмите на рейгъномиката

Миналата седмица агенция Bloomberg цитира статия на Грийнспан в International Finance, където той не само защитава 18-те години, през които беше президент на Фед, повтаряйки ултра консервативните догми на рейгъномиката, но и обвинява кейнсианските политики на администрацията на Барак Обама за бавното възстановяване на страната.

Заключенията на Грийнспан се вписват перфектно в идеологията му за свободния пазар. Той предупреждава, че „надигащият се активизъм на администрацията в Белия Дом, включително фискалните стимули, жилищните субсидии и новите регулации, спъват икономическото възстановяване“. Но както и Полсън, и останалите видни рейгъномисти, Грийнспан не признава лична вина за пазарния колапс. Той просто обвинява.

Грийнспан вижда проблема с възстановяването на американската икономика като провал на демократите, които не приемат пазарната икономика, дерегулациите на пазара и мащабните данъчни облекчения. Грийнспан определено няма проблем с провала на валутната си политика, скъпо струващите войни водени от Буш младши или пък твърдото убеждение на Дик Чейни, че „дефицитите нямат значение“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
stoian777
преди 13 години
Господине не му обръщай внимание на детенцето то сега тренира да пише във форумите. Че нищо не разбира няма спор, ама е и достатъчно нагло да пише и в пощите на хората и заплахи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
all_trader
преди 13 години
на 20 години почна да разбираш от икономика а? че и оценки даваш на колегата , който го е казал много точно . момченце да дава акъли по икономика - и това го доживяхме в БГ . *** смеха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 3
global_dj
преди 13 години
Ядосвам се на хора като dakl, нормално е да пиша на политическа основа след неговото *** мнение :) Не съм фен на никоя партия, вече не. Но виждам, и си правя някои обективни оценки... И като видя някой да твърди някакви си смешни тези, но както и да е! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
GRio
преди 13 години
global_dj, оня ден се съгласих с теб, но днес ми се струва, че си се разпалил на политическа вълна.. Няма смисъл. Един поглед върху съвсем официалната статистика за последните 20 години е отправна точка, после можем да съдим обективно... Истината е някъде тамИначе моето лично мнение е, че САЩ не скриват по никакъв начин апетитите си, даже не ги завоалират с дипломация. Очевидно не се притесняват от Русия, както едно време от СССР. Но може би само така изглежда. А се появяват нови играчи. Франция и Великобритания пак се опитват да са важни, но може да се окаже, че тях вече никой не ги пита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
ostin22
преди 13 години
Какво коментирате глупости?? Всъщност кризата никога не е започвала..точно за тези които накараха останалите да се впрегнат:-), че има криза и натрупаха състояния поради това...Ама вервайте на "експертите" и си бъдете заблудени..:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Nikola_Markov
преди 13 години
eto za neukite leko zagatvane http://***.youtube.com/watch?v=BGpTrDEqQRs&feature=player_embedded#at=380
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
ilibog
преди 13 години
Много е прав global_dj!!!А на dakl мога да кажа няколко неща за това как са ни откраднали огромни пари гадните *** и затова сме на тоя хал!!!Сегашните властимащи, които са на власт от година и половина и правят непрекъснати проверки, стремят се да ограничат безумните кражби и предателства на предните комунистически олигоферени (КаГеБисти) или същите *** (КаГеБисти) ограбили държавата и народа за двадесет години с повече от 50-60 милиарда долара!!!Ако разбираш какво е милиард и ако си спомняш за над 10 милиарден заем в долари през 1990г., за грабежа на над 15 милиарда до 1996г., за ограбени на 20 милиарда при фалита на банките, за над 10 милиарда при приватизацията на "наши" хора, за загубата на 2милиарда при преобръщането на дълга ни в евро, за кражбата на над 1 милиард от *** (ДС, КГБ) Симеончо, за над 3 милиарда само от преподписването на договора за газта от Р.Овч., от загубата на над 1милиард по проекта Белене, за кражбите в продължение на над 15г. от енергийната мафия оценявана на над 7милиард и т.н. и т.н.!!! ХОРА ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ ДОБРЕ И МИСЛЕТЕ РЕАЛНО когато избирате управляващи!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
global_dj
преди 13 години
Не говори глупости! Още по времето на крадливата тройна коалиция БВП-то пада с почти 7% за месец-месец и половина! А тези пари за бизнеса, които си мислиш, че не са изплатени, СА ИЗПЛАТЕНИ! Престанете с вашите нулеви хипотези и предположения, това вече е простотия! Как не ви се напълниха малко главите, а вместо това предпочита да седнете някъде и да си говорите глупостите, да правите хората на балъци! Смотана работа, безочие, наглост! Ей това сте вие големите разбирачи! Това, което червените сториха на няколко пъти на българите е достатъчно! Повече акъл не ми давай точно ти, измислен лирически герой от четата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
Raboti
преди 13 години
Тази статия ми казва, че Алън Грийнспан, Хенри Полсън (през 2008 год. някои бг икономически медии галено го зовяха Ханк и го героизираха) и Бен Бернанке са мега хищници, които се хранят със спестяванията на американците и ги ограбват.Ханк заблудил Конгреса на САЩ (ще речеш, че повечето конгресмени са от бг партийните листи).Политиката има две лица - риторика и действие. Винаги говори в полза на данъкоплатците и действа срещу тях, а понякога, както ни казва Пол Фарел, прекалява. Алчност човешка! Глупост човешка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 10
dakl
преди 13 години
През лятотото на 2009 година България имаше нещастието да и бъде изпратен от Вашингтон/случайно ли!/ един истински фундаменталист в лицето на С.Дянков, който по идиологическите си предпочитания не се отличава от ислямските си събратя. Този човек и нищо не знаещия му началник носят главната вина нашата страна да изпадне изкуствено на дъното на европейските страни. Пример! Само блокорането на два и половината милиарда лева които държавата и до днес не е изплатила на бизнеса бе достатъчно да нанесе инфарктен удар на едва пхрохождащата ни икономика. .България бе съвсем съзнателно поразена за да се отговори на чуждите интереси , които пък не щадяха подкрепата си да доведат на власт антибългарското правителство на Б.Б.Ерго, единственият ни шанс е калкото е възможно по-бързото отърсване от поредните чуждоземни васали на Дундуков1 и 2!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още