IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неприличният успех на "греховните" инвестиции

Френският застраховател Аxa се изтегля от тютюневата промишленост и хвърли светлина върху тенденцията за отговорни инвестиции

13:40 | 25.05.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Все повече глобални инвеститори искат да направят света по-добър, като изтеглят капитали от оръжейни компании, от сектора на изкопаемите горива, производители на алкохол и хазарта. Идеята е, че когато „неетичните инвестиции“ намаляват, бизнесът на въпросните компании става по-малко доходоносен и изостава. Много инвестиционни компании се включват в тенденцията, като нараства и общественият натиск за отговорни инвестиции, пише германският вестник Welt.

В началото на седмицата френската застрахователна компания Axa обяви намеренията си да не участва вече във финансирането на тютюневата промишленост заради негативното влияние, което пушенето оказва на общественото здраве. Компанията ще продаде активите си в сектора, които се оценяват на 1,8 млрд. евро, обяви новият главен изпълнителен директор Томас Буберл. Като цяло става дума за дялове в размер на около 200 млн. евро и облигации за 1,6 млрд. евро.

Най-големият германски застраховател Allianz обяви, че проверява всички инвестиционни сектори, следвайки етични критерии.

Според самата Axa това е първата световна застрахователна компания, която се изтегля от тютюневата индустрия. „Решението има своята цена, но нашето убеждение е ясно“, казва изпълнителният директор Томас Буберл. Застрахователят посочва, че иска да подкрепи усилията на правителствата за намаляване на пушенето.

Решението на Axa беше обявено два дни след влизането в сила на нова европейска регулация за по-строги правила при рекламата на тютюневи изделия. 

Кари Адамс, председател на Международния съюз за борба с рака, казва, че мярката бележи решаващ етап по пътя в правилната посока. По думите му решението на Axa ще окуражи и други застрахователи да предприемат сходен подход.

В отговор на запитване Allianz казва, че засега не планира изтегляне от конкретни сектори. Вместо това компанията работи над система за оценяване на рисковете и етиката при инвестиции, вземайки предвид околната среда и социалното управление.

„Докато инвестиции в противоречиви сфери като биологичните и химически оръжия вече са табу, с влизането в сила на новата система за оценяване от лятото всички участия ще преминат през проверка“, казва говорител на Allianz. “Последиците биха включвали преговори с компаниите за евентуални промени или пък преориентиране от страна на Allianz”, допълва той.

Има и критика към новата мода. „Когато Axa продаде инвестициите си в тютюневата индустрия, тя поема риска доходността за клиентите й да се понижи под средното равнище“, казва Ричард Дънбар, стратег в Aberdeen Asset Management.

Всъщност т. нар. "греховни инвестиции" – капиталовложения в продукти със спорна етика – са много изгодни. Това личи ясно от сравнението между доскоро единствения т. нар. "Грешен" фонд и друг, етичен фонд. "Лошият" фонд, основан през 2002 г., който вече се нарича US Barrier Fund, изпреварва „добрия“ Vanguard FTSE Social Index Fund с не по-малко от 100 пункта.

Годишната възвръщаемост на лошия фонд е 10% а тази на добрия – 7,5 на сто. Най-големи позиции в лошия фонд имат тютюневи компании като Reynolds, Altria и Imperial Brands, хазартните фирми Wynn Resorts, Las Vegas Sands и производителите на алкохолни напитки Diageo и Heineken.

Най-добре се представят акциите на производителя на оръжия Smith & Wesson. От началото на века средната годишна възвръщаемост е 21 на сто.

Струва ли си да се инвестира в „лоши“ компании?“, питат икономисти от London Business School в годишния доклад на Credit Suisse от 2015 г. и отговорът е категорично "да". Дългосрочните данни не оставят съмнение, че акциите на порочните браншове се представят далеч по-добре от широкия пазар.

Причините за този успех са редица. В „лошите“ сектори няма радикални технологични промени. Законите може и да стават по-строги, но хората продължават да пушат. Освен това ръстът на населението по света също допринася за разширението на бизнеса, а пък акциите в тези браншове имат по-високи дивиденти, което е добре дошло в среда на ниски лихви като настоящата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 2
mapto
преди 7 години
"ждам проблем в това да се печели от глупостта на хората. Това е напълно естествено, натурално, природно и нормално - парите да преминават от глупавите към по-малко глупавите.Не подценявайте възможностите за печалба от човешката глупост."По абсолютно същата логика теб те доят целия държавен апарат и ти се радват как ти си мислиш, че печелиш от човешката глупост... Може би интересният въпрос е какво точно печелиш и дали в същото време не губиш нещо. Едва ли има отговор, който да е еднакъв за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
THE TRADER
преди 7 години
"Разпродажбите" не са само това, което иска да ни втълпи някой! В това същото време някой "изкупува" разпродаденото, но това не се казва, макар да е по-важното! Няма случайни неща - светът няма да стане по-розов от тази смяна на собственост на части от греховните бизнеси... просто друг ще прибира дивидентите от това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
ceneto
преди 7 години
дали тия застрахователи са получили някакъв стимул да дойдат до това решение от някои, който иска да придобие част от греховните бизнеси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
vstoykov
преди 7 години
Но по-вероятно ми се вижда други големи риби да изкупят разпродаваните акции и цената да падне съвсем леко или даже да не се усети разлика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
vstoykov
преди 7 години
Когато големите фондове разпродават цените ще паднат и дребните риби ще имат възможност да изкарат някой долар.Не виждам проблем в това да се печели от глупостта на хората. Това е напълно естествено, натурално, природно и нормално - парите да преминават от глупавите към по-малко глупавите.Не подценявайте възможностите за печалба от човешката глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още