IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победителят на изборите в Япония Шиндзо Абе-опитен стратег и прагматичен дипломат

За първи път Шиндзо Абе стана премиер на Япония през 2006 г.

18:00 | 22.10.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Консерваторът с националистическа жилка Шиндзо Абе се очертава като големия победител на предсрочните парламентарни избори в Япония. Той е опитен стратег в областта на вътрешната политика, а във външнополитически план е прагматичен и предпазлив дипломат, отбелязва AFP.

Абе е на 63 години. Роден е в семейството на политици. Баща му Шинтаро Абе е бил министър на външните работи и депутат в парламента до 1993 г. След смъртта му Шиндзо "наследява" парламентарното му място. Дядо му Нобусуке Киши бе министър през Втората световна война. Заподозрян за военни престъпления, той бе арестуван, но не бе съден. После стана премиер и през 1960 г. подписа с тогавашния американски президент Дуайт Айзенхауер договор за сътрудничество и сигурност, който е в основата на японско-американския съюз.

За първи път Шиндзо Абе стана премиер на Япония през 2006 г. Тогава е на 52 години и беше най-младият министър-председател. Но след 12 месеца управление той се оттегли набързо от властта. Причините бяха здравословни. По думите му той страдал от гастрит, причинен от стрес.

През декември 2012 г. Шиндзо Абе се върна победоносно на власт след катастрофалното управление на левоцентристите в периода 2009 г. - 2012 г., белязан от опустошителното земетресение и цунами през март 2011 г., довели до ядрената катастрофа в атомната централа Фукушима.

От завръщането му на власт неговата Либерално-демократическа партия спечели убедително най-различни избори с изключение на историческото поражение при обновяването на състава на парламента на Токио през юли. Тогава победа постигна губернаторката на Токио Юрико Коике.

След завръщането си на власт Абе постави началото на голям план за икономически подем, нарече Абеномика. Планът се изразява в масирано увеличаване на държавните инвестиции с цел стимулиране на икономическата активност, поддържане на изключително адаптираща се валутна политика и извършване на структурни реформи. В резултат на плана БВП отчете прогрес в продължение на шест последователни тримесечия - нещо, което се случва за първи път от 11 години. Абе обещава нов план за стимулиране на икономическата активност на стойност 2 трлн. йени (15 млрд. евро). Планът на Абе досега обаче не помогна за справяне с дефлацията, подкопаваща японската икономика от 90-те години на миналия век. Противници на Абе казват, че неговият икономически план е от полза за финансовите пазари и големите компании, но е малко ефикасен за подобряване на ежедневието на средната класа.

В областта на енергетиката Абе смята, че ядрената енергия е необходима на Япония, защото ако тя се лиши от нея, би станала още по-енергийно зависима. Абе смята, че всички ядрени реактори, които в технически план са оценени като сигурни от регулаторните органи, могат отново да заработят. Планът на Абе предвижда до 2030 г. ядрените централи да произвеждат 20-22 процента от електричеството. Преди катастрофата във Фукушима те произвеждаха 30%. Новите цели на Абе означават не само възобновяването на работата на оценените като сигурни реактори, но и изграждането на нови, смятат експерти.

Абе обеща да не отлага повече увеличаването на ДДС. Това увеличение е предвидено за декември 2019 г. и трябва да е от 8 процента на 10 процента. Досега бе отлагано на два пъти. С увеличението ще бъдат финансирани отчасти предизборните обещания на Абе, като например безплатното училище за малките деца и подпомагането на семействата с ниски доходи.

Шиндзо Абе иска да промени японската конституция, влязла в сила през 1947 г. Той ще запази трите й фундаментални принципа - демокрацията, спазването на човешките права и пацифизма, но иска в нейния член девети да се упоменава ясно съществуването на национална армия. В този член сега се посочва, че Япония се отказва завинаги от войната като средство за уреждане на международните различия. Абе иска конституцията да бъде вписано, че образованието е безплатно и да се дефинира в нея понятието "извънредно положение".

Абе обещава да бъде твърд спрямо севернокрейския режим, който притежава вече ядрено оръжие и извършва ракетни изпитания по посока на японската територия. Той предлага увеличаване на средствата за противоракетна отбрана и засилване на съюза със САЩ.

Във външнополитически план Абе успя между впрочем бързо да се адаптира към смяната на американския президент и беше първият чужд лидер, който се срещна с Доналд Тръмп в Тръмп Тауър в Ню Йорк непосредствено след избирането му за американски президент през ноември миналата година. Двамата играха голф заедно, Абе похвали играта на Тръмп и каза, че между двамата се е установила много добра химия.

В същото време Абе се старае да не ядосва руския президент Владимир Путин, с когото иска да уреди разногласията относно Курилските острови, анексирани от СССР след Втората световна война и наричани от Япония Северни територии.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 6 години
Здравей,Биткойна не е пари. Биткойна е стока както златото, среброто и другите стоки.Сега биткойна е модерна стока и търсенето завишава неговата пазарна цена.Ще дойде време, когато няма да се търси и неговата цена ще е друга.Не е правилно да се казва, че паричната система на целия свят е грешна.Вярното е, че сега прилаганата от съответна държава парична система е грешна.Тъй като прилагания прототип на грешна държавна парична система е със световно разпространение може да се каже, че е налична световна грешка.Допусканата местна проява на разпространената в света грешна парична система е поправима.Сега някой пише минус на представената от мен истина.Любопитното е, че след като не е съгласен с представената истина, с какво е съгласен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
scott
преди 6 години
митов, я каи ся,според тебе, биткоинът подобрява ли сгрешената парична състъм или я доубърква?Щот ако паричната систъм не целиа свет е грашна - биткоинът мож да ти изгуежда кат правилната корекцион? или не? Само Ким и северна корея?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 10
Иван Митев
преди 6 години
Япония страда от местната проява на световно разпространена грешна парична система. При условия на тази държавна грешка Министър-председателят на Япония е със съдба на жертва и подсигуряван провал.Япония е с две възможности: 1. При запазване на грешната парична система щетите за Япония се уголемяват и провалът на нейният Министър-председателя е обществено признат. 2. При въвеждане в Япония на подобрената парична система тази държава е с подсигурено устойчиво развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още