IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания изглежда готова отново да опита фракинг технологията

Домакинствата са най-големият потребител на природен газ на Острова, дори и преди енергетиката

09:58 | 02.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преди шест години серия трусове спряха фракинга във Великобритания, но днес индустрията изглежда готова да се върне отново към технологията, пише Ройтерс. Това ще промени позициите на страната на европейския газов пазар и ще намали значително зависимостта на британската икономика от вноса на природен газ.

Протестите на екологичните организации не са забравени, но промяната на енергийния пазар от 2011 година поставя под натиск Великобритания да обърне внимание на своите залежи от шистов газ.

Една от причините е гласуването за Brexit - вече се появиха опасения за енергийната сигурност на страната извън Европейския съюз. Великобритания няма да има достъп до хранилищата, а това означава и по-висока волатилност на пазара и ценови шокове, особено през зимните месеци.

В същото време обаче вносът на газ е евтин, или поне засега. Цената на втечнения газ също е намаляла наполовина от пиковете през 2014 година, тъй като на пазара излязоха нови производители - САЩ, Австралия, които задоволяват потреблението в Азия.

"Не са много хората, които се замислят откъде идва газът и какво ще стане, ако руският президент Владимир Путин или други се откажат от нас", коментира Франсис Игън, изпълнителен директор на Cuadrilla, първата компания, която опита фракинг технологията на Острова.

Той коментира още, че хората ще се осъзнаят, когато цените на природния газ започнат да растат.

Природният газ се използва в 80% от британските домакинства, сочат данни на британското правителство. Битът е най-големият потребител на газ в страната (35%), следват енергийният сектор (33%) и индустрията (17%).

Великобритания внася към 60% от газа, който потребява. Преди 10 години този процент беше 40 на сто.

Оценки на геолози показват, че залежите на газ в страната са огромни и могат да задоволят потребелението за години напред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
хамстер
преди 6 години
"...това ще промени позициите на страната на европейския газов пазар..."така лии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още