IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите централни банки по света се готвят за смяна на караула

Разпространението на криптовалутите и други технологии може да отслабят контрола на централните банки над финансовата система

08:20 | 17.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лидерите на водещите централни банки по света, които рискуваха трилиони долари, както и собствените си репутации, за да спасят глобалната икономика, сега предстои да се оттеглят. Така те ще завещаят на своите наследници остатъчните ефекти от кризата, развиващите се технологии, както и взривоопасна политическа обстановка, коментира агенция Ройтерс.

Федералният резерв на САЩ, Японската централна банка (ЯЦБ) и Китайската народна банка може да имат нови управители в началото на 2018 г., а през 2019 г. ще има нов президент на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Фед, ЕЦБ и ЯЦБ изкупиха облигации на обща стойност 10 трлн. долара, за да подкрепят икономиките на страните си и сега предстои свиване на балансите. Упорито слабата инфлация и слабият ръст усложняват връщането към по-конвенционални политики. В Китай и Европа има недовършени реформи, а нарастването на национализма може да подкопае независимостта на централните банки, посочва Ройтерс. Освен това разпространението на криптовалутите и други технологии може да отслабят контрола на централните банки над финансовата система.

Смяната на караула може да се прояви в редица посоки. Президентът на Китай Си Дзинпин обмисля кой да наследи Джоу Сяочуан – ветерана, който оглавява централната банка от 2002 г. и който се смята за майстор на реформите, които могат да се провалят без неговото лидерство.

В САЩ мандатът на Джанет Йелън изтича през февруари, а този на Харухико Курода в Япония приключва през април.

Марио Драги ще остане начело на ЕЦБ до около края на 2019 г., но предварителната битка за поста му може да поднови напрежението около Brexit и да доведе до пренастройване на баланса на интересите на икономическата суперсила Германия към останалата част на Европа. Освен това опасенията за нарастващия национализъм може да навредят на способността на ЕЦБ да определя паричната политика за цели 19 държави.

„Предвид икономическите и политическите разделения в Европа, може да видим големи колебания в поведението на ЕЦБ“, коментира Адам Поузън, президентPeterson Institute for International Economics.

В неделя Джанет Йелън, Харухико Курода и Джоу Сяочуан се срещнаха по време на годишните разговори на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка. Ройтерс коментира, че това е било един вид прощален концерт на групата, която трансформира облика на централните банки.

Йелън и най-вече Курода всъщност може да останат на постовете си и след като изтекат мандатите им, а пък един от потенциалните наследници на Джоу в Китай е носител на сходен реформаторски дух.

„Не съм сигурен дали и тримата действително ще се оттеглят“, коментира Йерун Дейселблум, председател на еврогрупата, който самият напуска поста през януари. „Като цяло да губиш опит винаги е рисковано, но е част от живота“, допълва той.

Наследникът на Джоу ще бъде изправен пред избора колко агресивно да продължи прехода към пазарни норми и как да се справи с натрупания дълг на местните власти и на корпорациите.

В САЩ някои от кандидатите за поста на Йелън имат различни позиции от нейните, що се отнася до лихвите, инфлацията и как да се справят с резки икономически спадове.

Когото и Тръмп да назначи начело на Фед, той, поне на първо време, ще има ясна плавна крива на лихвените проценти и ясен план за намаляване на баланса. Марио Драги също се очаква да започне да свива баланса на ЕЦБ и да поеме по пътя на по-конвенционална парична политика.

Джоу подготви почвата за по-широката употреба на юана като глобална валута и чиято стойност да се определя от пазарните сили и по този начин спести на наследника си вътрешните и международни напрежения за контролирания курс на китайската валута.

Новите лидери обаче ще трябва да се справят с новите проблеми, посочва Ройтерс. Поузън от института Peterson посочва, че инфлацията и лихвите са все още много ниски, правителствата – затруднени, а финансовата обвързаност между нациите – много сложна, поради което централните банкери няма да имат изпробван сценарий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
clwnjester
преди 6 години
Снимката е супер :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още