IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време ли е САЩ да се отърват от Саудитска Арабия?

Въпреки дългогодишните отношения Саудитска Арабия сега вреди толкова силно на национални интереси на САЩ, колкото и ги подкрепя

08:02 | 04.02.16 г. 43
<p>
	Държавният секретар на САЩ Джон Кери и саудитският външен министър Адел ал-Джубейер.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и саудитският външен министър Адел ал-Джубейер. Снимка: архив Ройтерс

След скорошната екзекуция на шиитския духовник Нимр ал-Нимр от Саудитска Арабия Близкият изток за пореден път рискува да потъне в сектантски хаос. Нападението срещу саудитското посолство в Техеран накара Саудитска Арабия и нейни сунитски съюзници да прекъснат дипломатическите си връзки с Иран, припомня Ройтерс.

Тогава Wall Street Journal се запита дали липсата на подкрепа от САЩ няма да доведе до сваляне на режима. Това обаче е грешният за задаване въпрос. Вместо да се чудят дали подкрепата на Вашингтон е достатъчна, американските политици трябва да се запитат дали не е време САЩ всъщност да се отърве от Саудитска Арабия.

Моралната причина САЩ да се вгледа в близките си отношения със Саудитска Арабия е ясна. Саудитска Арабия се управлява от фамилията Сауд, авторитарна монархия, която не търпи несъгласие, а страната непрекъснато е на дъното в класацията „за най-лошите сред най-лошите“ страни според годишното проучване на Freedom House за политическите и граждански права.

Саудитска Арабия следва ултраконсервативното уахабитско течение на сунитския ислям, а публичното изповядване на друга религия освен исляма е забранено. Правната система се управлява от шериатския закон, а проучване от 2015 г. на Middle East Eye сочи, че Саудитска Арабия и ИДИЛ налагат почти идентични наказания, например ампутация и пребиване с камъни, за подобни престъпления. Правителството отново стана известно с извършването на публични екзекуции след съдебни дела, които Amnesty International осъжда като „изключително несправедливи“.

Предвид различията в ценностите на двете страни американско-саудитският алианс разчита почти изцяло на припокриващите се интереси в сферата на икономиката и националната сигурност. САЩ разчитат изключително много на ролята на Саудитска Арабия като петролен доставчик, която от своя страна е сериозен купувач на американски оръжия. Саудитците разчитат на САЩ и за защита на сигурността им.

Въпреки дългогодишните отношения Саудитска Арабия сега вреди толкова силно на американските национални интереси, колкото и ги подкрепя.

На първо място, Саудитска Арабия и САЩ се различават в мненията си по американската политика към Иран. Кралството попадна в сектантска и геополитическа борба с Иран за превъзходство в Близкия изток. Рияд се опасява, че сделката, която вдигна санкциите срещу Иран в замяна на ограничаване на ядрената инфраструктура на страната, ще позволи на Техеран да преследва по-агресивна външна политика в региона. Рияд се страхува, че Вашингтон ще го изостави и че ядрената сделка е само първата стъпка в процес, който може да доведе до замяната му с Иран като основен съюзник на САЩ в Персийския залив.

Президентът Барак Обама обаче описва ядреното споразумение с Иран като „много добра сделка“, която „постига една от нашите най-критични цели по сигурността“. Макар че липсват индикации, че САЩ искат да сменят Саудитска Арабия с Иран, логично е Вашингтон да проучва други области, в които американските и иранските интереси може да се припокриват. Докато САЩ и Иран продължават да се изучават един друг, можем да очакваме, че напрежението между Вашингтон и Рияд ще расте.

Последна актуализация: 11:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 15 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Тъй , тъй се в Москва са училЕ сичките и Осамата и целата Ал Кайда и Боко Харам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 12 rate down comment 2
Стефчо
преди 8 години
стоплям, стоплям, малко си изтървал от историята с търсене на някакви ОМП-та в суверенна държава, впоследствие окупирана и съсипана до ниво племена с 1 млн. жертви.тия същите генерали бяха уволнени още първия месец от един неграмотен генерал губернатор барабар с целия държавен апарат след което Ирак рухна. Наложи да го махнат и пак да ги назначават на работа и така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 6 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 8 години
Ислямска държава я създадоха генералите на Садам. Познай коя Генерал-щабна академия са завършили. Стопляшли защо всеки медец има по 4-5 атентата в Турция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
ами...аз рових, рових...и намерих само някакъв граничен инцидент през 750та...Таласка битка(бая далеч от днешен Китай, но все пак), където две армии от по 20-30 000 човека се напляскали без реални военни последици. Е...може и да бъркам, ама аз за такъв епизод не се сещам, без да претендирам да съм специалист по китайска или арабска история...остави дали се сещам, ама...https://en.wikipedia.org/wiki/Sino-Arab_relations според тая страница има само тая въпросна битка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 8 rate down comment 3
Стефчо
преди 8 години
изнасят Стоянчо, изнасят. Ислямска държава кой я създаде и защо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 7 rate down comment 3
Макс
преди 8 години
Време ли е гущера да си отреже опашката!? СА и Катар са безспорни спонсори на тероризма, нали... А Пиндостан :) Всичко прилича на един гледан вече филм. Пиндостан и финансовата и промишлена олигархия зад океана, които създадоха Хитлер и нацизма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
Арабите са воювали с Китай в северозападната му част. Там сега има компактно мюсюлманско население. Воювали са много и с Индия. Чак след като монголците завладяват тези части на Азия, спират конфликтите между първите халифати и Китай, и Индия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 8 години
Не е, но оръжейните лобита там са доста силни, още се избиват за щяло и нещяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 6
Илко
преди 8 години
Един терорист ще остави друг терорист !!! Русия почна да трепе *** и тия се *** , и двете държавни образувания !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 2
Ivan.r
преди 8 години
Ако е рекъл аллах ще висят по минаретата и хоро ще играят. Техен проблем, да тичат да се молят по добре, уахабити хабиби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още