IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Гърция не гласува с "Да"?

Противниците на Ципрас направиха няколко сериозни грешки в опита си да предизвикат положителен вот на референдума

12:38 | 06.07.15 г. 35
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Не е трудно да се види защо Алексис Ципрас спечели референдума в неделя с голяма преднина. Много по-трудно обаче е да се обясни какво ще се случи сега, коментира The Financial Times.

Неговите опоненти както в Гърция, така и в Европейския съюз (ЕС) направиха редица погрешни преценки – както по-малки, така и фундаментални. Три са тези, които се отличават най-много.

Най-голямата грешка бяха ясно съгласуваните действия на няколко високопоставени представители на ЕС, които заявиха, че отрицателен вот ще доведе до Grexit. Един от тях беше Зигмар Габриел, германският министър на икономиката и лидер на социалдемократическата партия. Той дори повтори заплахата си веднага след обявяването на резултатите. Гърците вярно възприеха тези заплахи за опит за намеса в демократичния процес на страната им.

Новината от миналата седмица, че представители на еврозоната са опитали да спрат от публикуване последния анализ на Международния валутен фонд (МВФ) за стабилността на дълга, също не помогна. Докладът на МВФ разкри, че гръцкото правителство в крайна сметка е било право да иска облекчаване на дълга. Останалите страни от ЕС създадоха впечатлението, че искат да повлияят на референдума и дори не се постараха да прикрият това.

Втората грешка на кампанията в полза на положителния вот беше провалът да се обясни как спасителната програма ще работи от икономическа гледна точка. Това обаче не е дебат между кейнсианска и неокласическа икономика например. Гръцкият референдум обедини икономисти с много различни възгледи за това как е устроен светът, включително Пол Кругман, Джефри Сакс и Ханс-Вернер Зин. Няма реномирана икономическа теория, според която икономика, преминала през осемгодишна криза, изисква нов кръг от строги мерки, за да се постигне икономическо приспособяване.

Третата огромна грешка е арогантността. Привържениците на положителния вот бяха решили, че са постигнали своето. Подобно на британските лейбъристи преди последните парламентарни избори те разчитаха на проучванията на общественото мнение, които се оказаха изключително неточни. Най-оскърбителен е аргументът, че Grexit ще доведе до икономическа катастрофа, сякаш тя вече не се е случила. Ако си бил безработен вече пет години, с никаква перспектива за работа, няма значение дали парите, които не получаваш, са в евро или в драхми.

Незачитането на демокрацията и икономическата неграмотност са не само тактически грешки. Тези две „качества“ сега са останалите идеологически базови точки на това, което е останало от европейския проект. Гърция е тук, за да напомня, че европейският валутен съюз, по начина, по който е създаден, е фундаментално неустойчив. Това означава, че той или трябва да бъде коригиран, или в даден момент ще достигне до своя край.

Тогава какви са възможностите оттук нататък? Пределно ясно е, че постигането на нова сделка ще бъде още по-трудно. След отрицателния вот в неделя гръцкото правителство ще настоява на много различна сделка с по-малко строги икономии. То ще настоява, и с право, и на облекчаване на дълга, съответстващо на последните оценки на МВФ. Повечето германци сигурно няма да харесат подобна сделка. Всъщност вероятно единственият начин Германия да бъде принудена да участва в преговори за облекчаване на дълга е обявяване на дефолт. Няма друг начин. Тогава обаче възможността за Grexit ще е огромна.

Може би най-реалистичното решение в момента е споразумение, което покрива само рефинансирането на гръцката банкова система. Гръцкото правителство обявява дефолт на кредиторите си, а те спират да дават на Гърция каквито и да е пари. Това ще намали до минимум ангажимента на всички, но подобна договореност също е изпълнена с трудности.

И накрая, най-добре е да не мислим за Grexit като решение, което гръцкото правителство може да вземе. Това не е решение, което изобщо някой би могъл да вземе. Grexit е това, което ще се случи, когато всички останали възможности са изчерпани. А те в момента не са много.

Всичко по темата с Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 0 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
хахах :)) не се хаби :) жалък си, злобен и без грам довод :))) И не глупостта, интелекта винаги побеждава :) А по това, както и по всичко друго, съм на светлинни години пред теб специално :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 3
Stefan--L
преди 8 години
АИДЕ СЕГА БАБА МЕРКЕЛ ДА ПЛАЩА НА ИНАЧЕ ЕВРОГЕИСКИЯТ СЪЮЗ ГО НЯМА ДО ДВЕ ГОДИНИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 4
Stefan--L
преди 8 години
Защо Гърция не гласува с "Да"? ЗАЩОТО ГЪРЦИТЕ СА ПИЧОВЕ И СА СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА А НЕ РОБСКИ НАРОД КАТО НАС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
Хапеха :) баш трола, вини другите в тролене:)) Дотам ли падна в безсилието и глупоста си? Както се казва може да си грозен, то за сметка си *** :)) Ааа и дърт :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 3
IvoDim
преди 8 години
коментара на георги е най-блиско до действителността. ЕС е безалтернатива за европейските народи И техните елити естествено. В случай че искаме да бъде все още високо в хранителната верига. Но ЕС тясно интегриран и с ....доста повечко суверенитет...(една позабравена дума)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 3
draifuss
преди 8 години
Прочети Стефчо прогнозите за Русия преди 1917г.Очаквали са да минат САЩ до 1940г., но им спретнаха една революция и виж какво стана треторазрядна регионална величина към 2015г.Не залагайте прекалено много на Китай и Индия, не са нещо особено в момента и няма да бъдат в бъдеще.Искат мерцедес и айфон а високите технологии са далеч от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 6
georgi_shum
преди 8 години
Китай неминуемо в един момент, ще стане номер 1, в това няма съмнение, и не се оспорва от от никой. Но това не значи, че ще могат да минат без САЩ. Отдавана говоря, че САЩ и Китай са скачени съдове и немогат едни бе други. И по мое скромно мнение, тихата борба е как Китай и САЩ да си поделят света. Включително Русия и Европа. И все си мисля, че ако Европа иска да запази някаква степен на самостоятелност и влияние - ЕС е безалтернативен проект. Не в тази му форма сега, а още по дълбока интеграция, и отмирането на националните държави и формирането на над национална таква - т.е СЕЩ или Европейска федерация или както там се нарече.. В противен случай Европа е обречена да стане в преносния смисъл бойно поле между двете свръх сили - САЩ и Китай. За Русия - при все, че вече имам паспорт руски :) - мисля че е категорично се е насочила, към китайско влияне.Поне огромни части от нея на изток от Урал..Просто нямат нито, човешкия, нито иконимическия потенциал да се съревновават с двата колоса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
Хахаха айде стига се излага бе :))) Имам и двата вече, споко :) Престани да ръсиш глупости :)))) И още чакам да ме засипеш с хилядите линкове :))) А иначе - въпроса ми беше, към многоужаважемия от мен Мави, ака. Тодор. :) така че.. back off please :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 3
Стефчо
преди 8 години
Ти си мислиш, че не могат един без друг или, че друг център няма да се появи. Тука гледам едни прогнози на автори от Економист: Развиваща се Азия 2030 - 39,5 % от световния бвп, С. Америка - 16,9 %, З. Европа - 12,8 %, за 2050 - развиваща се Азия - 48,1 %, С. Америка - 12,3 %, З. Европа - 8,9 %Към 2050 - Китай - 20 % от световния бвп, а С. Америка и З. Европа пак толкова. Та борбата ще е май кой ще се сложи пръв на китайците, че след тях и индийците идват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 1
Стефчо
преди 8 години
изобщо не говорим за това - проблема е системен, а не е само гръцки..освен това специално за Гърция дългът трябва да се редуцира и разсрочи за да може да се плаща /разбира се, със задължителни реформи, без които изобщо не можем да говорим за никакво опрощаване. Което и ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още