IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транспортно средство на бъдещето

Триколесен модел с пластмасова кабина спечели награда за дизайн на електрическо превозно средство

11:55 | 16.02.11 г.
Транспортно средство на бъдещето

Революционно триколесно превозно средство спечели надпревара, организирана от Кралския колеж по изкуствата в Лондон.

Дали това е кола или велосипед обаче? Всъщност е по малко и от двете. Моделът Е-3POD Antistatic, изработен от студента Хайки Джувенън, бе избран за най-добър сред останалите предложени дизайни на шоуто. Наградата на победителя включва шестмесечен договор с дизайнерското подразделение на PSA Peugeot Citroën Group в Париж, където се правят бъдещите форми и визия на колите на Citroën и Peugeot, съобщава вестник The Telegraph.

Цялото устройство представлява две малки колела в предната част, а шофьорът седи в третото, по-голямо, което е разположено в задната част на транспортното средство. Неговата проста, олекотена конструкция е с аеродинамична форма, батериите, с помощта на които се задвижва моделът, са малки и възможно най-леки.

Опитите да се намали теглото са видими във всеки дизайнерски елемент като задното колело, което работи като поддържащ елемент, спирачната система на предните колела, както и използването на устойчива на издраскване пластмасова кабина за водача на превозното средство, която е вмъкната в задното колело.

Задачата пред студентите от колежа е била да създадат ултракомпактен модел, който да даде идеи за уникална визия на бъдещите електрически автомобили на Citroen.

“Този тип машини са доста важна част от икономическа гледна точка, както и за подобряване грижата към околната среда и влиянието на транспортните средства върху нея. Ето защо е хубаво, че днес можем да видим бъдещето на този тип коли, които ще се появят скоро“, казва Филип Холанд, отговорник по графичния стил на Citroen.

Курсовете по автомобилен дизайн в Кралския колеж по изкуствата се провеждат от 40 години и имат най-старата история в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още