IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси възстановиха част от загубите си

Китайският индекс Shanghai Composite добави над 5% след пропадането с 3,3% вчера

11:08 | 30.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Фондовите пазари в Азия отчетоха предимно печалби във вторник, възстановявайки се от тежките загуби в предишната сесия в резултат на кризата в Гърция и приближаването ѝ до дефолт по дълга, съобщава CNBC.

В понеделник опасенията около ситуацията в Гърция взеха жертви и на борсата на Wall Street. Сините чипове Dow и S&P 500 заличиха печалбите си за годината, като отбелязаха спадове от съответно 1,95% и 2,09%. Технологичният индекс Nasdaq Composite също се понижи с 2,4%, за да завърши на ниво под 5000 пункта за пръв път от 13 май насам.

На фона на силно колеблива сесия китайският бенчмарк Shanghai Composite отбеляза ръст от 4% в началото на следобедната сесия, след като спадна с 4,7% по-рано през деня, достигайки 3 847 пункта.

Индексът CSI300 на най-големите компании в Шанхай и Шънджън се повиши с 4%, а Shenzhen Composite – с 1,7%.

Японският индекс Nikkei 225 отбеляза ръст от 0,5%, с което успя да компенсира отчасти понижението си от 2,9% в понеделник.

Сред печелившите бяха най-вече самолетните компании, които напреднаха благодарение на понижаването на цените на петрола. Цените на акциите на Japan Airlines и ANA Holdings се вдигнаха съответно с 2,1% и 2,7%.

Експортно ориентираните компании също подкрепиха сериозно борсата. Акциите на автомобилните производители Toyota Motor, Nissan и Honda поскъпнаха със стойности между 0,4% и 1,2%.

Южнокорейският индекс KOSPI отбеляза леко повишение от 0,3%, ден след като завърши на най-ниските си стойности от седмица насам.

Акциите на Samsung Techwin поскъпнаха с 0,3%, след като в понеделник акционерите одобриха предложената сделка за продажба на компанията на Hanwha Group. Цената на акциите на Hanwha Group пък се вдигна с 0,7% в късния следобед.

Австралийските акции останаха без особена промяна след накъсана търговия, при която индексът S&P ASX 200 удари най-ниските си нива от 5 месеца насам в началото на сутрешната сесия.

Освен ситуацията в Гърция приключването на финансовите отчети до 30 юни, когато свършва финансовата година, също се отрази на пазара във вторник.

Загубите сред банковите институции натежаха на борсата. Цените на акциите на Westpac и National Australia Bank се върнаха отново на червено със спад от по 0,3%.

В сектора на ресурсите акциите на Santos потънаха с 1,5%, след като цената на суровия петрол спадна до най-ниските си стойности от три седмици насам. Акциите на минните компании Fortescue Metals и BHP Billiton също поевтиняха съответно с 1,9% и 0,3%.

Междувременно новозеландската Briscoe Group обяви, че е придобила 19,9% от търговеца на дрехи Kathmandu, което накара цената на акциите на австралийската фирма да се вдигне с 22,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още