IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари стартираха седмицата на положителна територия

Инвеститорите са в очакване на сигнали за посоката на паричните политики на централните банки по-късно през седмицата

11:20 | 18.09.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските пазари приключиха на зелена територия в понеделник, докато инвеститорите са в очакване на сигнали за посоката на паричните политики на централните банки по-късно през седмицата, коментира CNBC.

Южнокорейският индекс Kospi се повиши с 1,12%, като по-голямата част от ръста се дължи на технологичните акции. Книжата на Samsung Electronics поскъпнаха с 2,1%, а на SK Hynix с 3,11%. Производителите на автомобили се търгуваха смесено, а акциите на компаниите от промишления сектор се оказаха под натиск през втората половина на търговската сесия.

В Австралия основният бенчмарк S&P/ASX 200 се вдигна с 0,5%. Финансовият подиндекс също записа увеличение от 0,89% на стойността си. Индексът на енергийните компании и фирмите за потребителските стоки отбелязаха скромни повишения.

В континентален Китай пазарите също останаха на зелена територия. Основният индекс Shanghai Composite се повиши с 0,25%, а по-малкият Shenzhen Composite с 0,506%.

В Хонконг бенчмаркът Hang Seng отбеляза повишение от 1,05%.

Японските пазари днес са затворени заради официални празници.

Индексът на долара, който следи стойността му спрямо кошница от конкурентни валути, се понижи до 91,870 пункта. Американската валута остана без промяна спрямо йената, търгувайки се за 111,16 йени – над нивото от 110 йени, на което се обменяше през по-голямата част от миналата седмица.

Паундът междувременно се търгуваше за 1,3595 долара, след като се вдигна с почти 1,5% над 1,36 долара в петък.

В същото време желанието на инвеститорите за по-малко рискови активи отмина сравнително бързо сред поредното ракетно изстрелване от Северна Корея в петък. Развитията около Корейския полуостров обаче вероятно ще продължат да привличат вниманието.

В Австралия ANZ заяви в понеделник, че няма да коментира „медийните спекулации“ за потенциалната продажба на свои активи на Wealth Australia. Банката добави, че „процесът продължава да тече“. Акциите на ANZ поскъпнаха с 1,04%, а други местни банки също се представиха добре. Цената на акциите на NAB се вдигна с 1,2%, а на Westpac с 1,11%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още