IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари записаха спадове след решението на Фед

Доходността по американските държавни ценни книжа и стойността на щатския долар се повишиха

11:16 | 21.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето азиатски индекси приключиха сесията в четвъртък с понижения, след като доходността по американските държавни ценни книжа, както и стойността на щатския долар, се повишиха след решението на Федералния резерв, пише CNBC.

Японският Nikkei 225 се повиши с 0,18%, след като автомобилният сектор и повечето финансови компании отчетоха ръстове.

На корейския полуостров Kospi приключи със спад от 0,24%, като остана над по-ниските нива, около които се движеше по време на сесията.

Междувременно австралийският ASX 200 изтри 0,94% от стойността си, като пониженията при повечето подиндекси заличиха ръста при енергийните акции.

В Хонконг Hang Seng приключи почти без промяна, като нарасна с 0,1%, докато континенталните пазари се търгуваха с понижения - Shanghai Composite отчете спад от 0,23%, а Shenzhen Composite изтри 0,22% от стойността си.

Пазарите в Малайзия и Индонезия бяха затворени за официални празници.

Източник: CNBC

Федералният резерв на САЩ обяви, че от октомври ще започне да свива обема на активите си, които възлизат на 4,5 трлн. долара, насочвайки се към отстраняването на един от стълбовете на подкрепата за икономиката от времената на финансовата криза.

Доходността по 10-годишните американски облигации се повиши до най-високото си ниво от 8 август насам, достигайки 2,29%. Доходността по 2-годишните облигации се увеличи до 1,45%, най-високото ниво от 2008 г. насам.

Доларовият индекс нарасна до 92,519 пункта, като американската валута поскъпна и спрямо йената, търгувайки се на ниво от 112,45 йени за долар, след като по-рано по време на сесията се изкачи до най-високото ниво от средата на юли. Еврото продължи да поевтинява спрямо долара след решението на Фед, като падна до 1,1880 долара за едно евро спрямо нивото от 1,1882 долара за евро през предходната сесия.

Японската централна банка също беше във фокуса на инвеститорите, след като в четвъртък обяви, че оставя паричната политика без промяна.

В корпоративен план японският концерн Toshiba Corp обяви в сряда, че ще продаде своя ценен полупроводников бизнес на група, ръководена от частната американска компания за дялово инвестиране Bain Capital LP -ключова стъпка в запазването на борсовата позиция на борсата в Токио на японския конгломерат.

Toshiba заяви в съобщение до борсата, че бордът на директорите ѝ е решил да подпише договор за сделката на стойност около 2 трилиона йени (18 млрд. долара) - най-новият и може би окончателен обрат в сделката, която само преди няколко часа насочваше към споразумение със своя американски партньор Western Digital Corp. Акциите на Toshiba отстъпиха с 1,59% в края на сесията.

В макроикономически план БВП на Нова Зеландия се повишава с 0,8% пре второто тримесечие, а ръстът през първите три месеца от годината беше ревизиран нагоре до 0,6% от 0,5%.

На петролния пазар фючърсите върху сорта Брент поевтиняха с 0,34% до 56,10 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол понижиха цената си с 0,3% до 50,54 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още