IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания кандидатства за Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции

Малката европейска страна става поредният съюзник на Вашингтон, присъединяващ се към ръководената от Китай банка

10:24 | 30.03.15 г. 2
Дания кандидатства за Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции

Дания подаде молба за членство в ръководената от Пекин Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (Asian Infrastructure Investment Bank, AIIB), обяви в неделя китайското Министерство на финансите. По този начин страната се превърна в най-новата европейска сила, която се присъединява към институцията въпреки опасенията на САЩ, съобщава Ройтерс.

Министерството на финансите заяви, че Дания е писала до Китай, за да "обяви намерението си да кандидатства, за да бъде един от основателите" на AIIB.

"Китай приветства решението на Дания", заяви министерството в изявление на своя уебсайт, като добави, че Китай първо ще потърси мнението на другите членове. Ако се одобри решението, Дания официално ще бъде един от основателите на AIIB на 12 април, съобщават от министерството.

Датският министър на търговията и развитието Могенс Йенсен нарече създаването на AIIB от Китай "значително и вълнуващо развитие на световния ред".

"Тъй като много от датските търговски интереси, както и интересите за сътрудничеството за развитие ще бъдат изложени на риск в AIIB, има много причини, за да участваме и влияем на инвестиционните решения на AIIB от самото начало", се казва в изявление на Йенсен.

В събота Русия, Австралия и Холандия станаха поредните страни, обявили публично, че планират да се присъединят към AIIB.

Китай е определил краен срок до 31 март за страните, желаещи да станат основатели на AIIB. Институцията се разглежда като значителна пречка пред усилията на САЩ да разшири влиянието си в Азиатско-тихоокеанския регион и да балансира нарастващото финансово влияние и увереност на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Achtung
преди 9 години
Приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Абе кво стааа тука бе ?? Троянски кон след троянски кон отиват при "опита на Китайците" ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още