IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС постигна споразумение с Китай за слънчевите батерии

Открихме миролюбиво решение, заяви еврокомисарят за търговията Карел де Гухт по повод на споразумението за минимални цени на вносните китайски соларни панели

12:36 | 27.07.13 г. 1
ЕС постигна споразумение с Китай за слънчевите батерии

Европейската комисия обяви, че е постигнала споразумение с Китай за разрешаване на спора около дъмпинга на вносните китайски слънчеви батерии в Европа, съгласувайки минимална цена за тях, съобщи Ройтерс.

Споразумението ще разреши най-големия търговски спор между Китай и Европейския съюз, като ще бъде избегнато налагането на наказателни мита за вноса на китайски соларни панели от август.

През 2012 г. вносът на китайски слънчеви батерии в ЕС бе на стойност 21 млрд. евро.

„Открихме миролюбиво решение“, се посочва в съобщение на европейският комисар за търговията Карел де Гухт. „Удовлетворен съм от предложението за ценови ангажимент, представено от китайските износители на соларни панели“, добави той, визирайки споразумението за минимална цена за вноса на посочените продукти от Китай.

Между 2009 и 2011 г. производството на слънчеви батерии в Китай се учетвори, надхвърляйки търсенето в световен мащаб.

ЕК обвиняваше Китай в дъмпинг чрез соларните панели, които се продавали под себестойността им в Европа. През юни от изпълнителния орган на ЕС въведоха ниски антидъмпингови мита, което трябваше да достигнат до наказателни нива на 6 август, но след 6-седмични преговори спорът изглежда разрешен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
И как го решиха ? С картел ? Това ли Ви е решението ? ... Благодаря Ви !... Ваш поданик !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още