IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евразийският съюз ще сближава отношенията си с АСЕАН с помощта на Виетнам

Това е огромен пазар с население от над 600 млн. души и БВП от около 3 трлн. долара, изтъкна виетнамският премиер Нгуен Тан

14:52 | 30.05.15 г.
Евразийският съюз ще сближава отношенията си с АСЕАН с помощта на Виетнам

Подписаното в петък cпоразумение между държавите членки на Евразийския икономически съюз (ЕИС) с Виетнам ще увеличи оборота и ще разшири сътрудничеството в региона, заяви виетнамският министър-председател Нгуен Тан, цитиран от ТАСС.

"Бидейки активен член на АСЕАН (Асоциацията на страните от Югоизточна Азия), Виетнам ще направи усилия, така че ЕИС да разшири сътрудничеството си с АСЕАН. Това е огромен пазар, който се развива много динамично, с население от над 600 млн. души и БВП от около 3 трлн. долара", каза той.

Виетнамски премиер добави, че страната му ускорява процеса на преговори с редица други партньори, които могат да бъдат от полза за ЕИС. "Така че, когато се инвестира и работи с нас, компанията ще бъде с голямо предимство при достъпа до големи пазари, като САЩ, Япония, ЕС, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Южна Корея", отбеляза Нгуен Тан.

"Заедно ние ще направим всички вътрешни процедури, за да се гарантира, че влязлото в сила споразумение ще дава конкретни ползи за нашите народи", добави той.

Решението за подписване на споразумението за свободна търговия между ЕИС и Виетнам бе прието още през декември 2012 г. Договорът урежда условията на либерализация на търговията със стоки между държавите членки на ЕИС и азиатската социалистическа република, като намалява или поставя нулеви вносни мита върху по-голямата част от стокообмена. В състава на ЕИС попадат Армения, Беларус, Казахстан и Руската федерация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още