IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филипините отделят 429 млн. долара за възстановяване след тайфуна

22 държави са обещали помощ на бедстващите райони

13:32 | 12.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Филипините Бениньо Акино увери хората в бедстващите райони, че помощта ще стига все по-бързо до тях. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Президентът на Филипините Бениньо Акино увери хората в бедстващите райони, че помощта ще стига все по-бързо до тях. Снимка: архив Ройтерс

Президентът на Филипините Бениньо Акино обяви бедствено положение, за да ускори получаването на помощ за районите, които са опустошени от тайфуна „Хаян“, съобщава Bloomberg.

Природното бедствие е взело най-малко 10 000 жертви, а последвалата буря затрудни оказването на хуманитарна помощ.

Правителството е предвидило 429 млн. долара за възстановителни дейности, обясни Акино. Управляващите обявиха, че опустошителната буря може да навреди сериозно на икономиката. По последни данни бедствието е засегнало около 9,7 млн. души, а 22 държави са обещали помощ.

Президентът увери гражданите, че през следващите дни помощта ще пристига все по-бързо, а основните приоритети са доставките на храна, вода и лекарства за най-тежко засегнатите райони.

Тайфунът „Хаян“ връхлетя Филипините на 8-и ноември и доведе до големи разрушения в страната. Телевизията в град Таклобан, столица на провинцията Лейте, показа тела на жертви по улиците и в морето, напълно съборени къщи и пътища, блокирани от паднали дървета. Потвърдена е смъртта на повече от 1774 души, 2500 са ранени, а 82 са обявени за изчезнали.

Около 660 000 души са били разселени заради тайфуна, заяви Джон Джинг, представител на Службата на ООН. По думите на Чарлс Уотсън, директор по изследванията в компанията за бизнес моделиране Kinetix Analysis Corp., загубите ще са около между 12 и 15 млрд. долара, което е около 5 на сто от БВП на страната.

Песото отслабна с 0,2% от обяд, достигайки най-ниското си ниво спрямо американския долар от средата на септември.

В момента Филипините не планират да продадат облигации, за да финансират реконструкциите, тъй като Министерството на финансите разполага с достатъчно средства, за да се погрижи за щетите.

Агенцията на ООН за бежанците обмисля да изпрати спешен въздушен транспорт, за да осигури на бедстващите одеяла, мрежи против комари, сапуни и бельо. Ще бъде изпратен и екип, който да осигури защита от грабежи и набези върху хуманитарните камиони, които ще се движат в някои области.

Посолството на Великобритания в Манила обяви, че изпраща пакет от помощи на стойност 9.5 млн. долара. Американският президент Барак Обама също заяви, че е готов да помогне за справянето с последствията от тайфуна.

Филипинското правителство одобри и допълнителен фонд за спешни реакции на стойност 1,1 млрд. песо, а цените на основните стоки, като ориза, ще бъдат замразени.

Хората са започнали да крадат, защото са гладни, а голяма част от полицаите са от бедстващите райони, отбелязва началникът на полицията Алан Пурисима.

Очаква се, че БВП в засегнатите области може да отчете спад с 10% през следващата година, твърди финансовият секретар Цесар Пурисима. По думите му опустошените райони се грижат за 12,5% от националното производство.

Повече за кризата във Филипините можете да видите в материалите на Bloomberg и Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още