IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: С кого търгува Северна Корея

Китай е най-големият външнотърговски партньор на комунистическата страна

19:01 | 07.09.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун. Снимка: Архив Ройтерс

Икономистите имат своя собствена теория за мира и начина, по който той може да бъде запазен: увеличаване на международната икономическа взаимозависимост (търговия), в следствие на което страните би трябвало да погледнат търговските си баланси два пъти и да изчислят разходите, преди да прибегнат до насилие.

За Северна Корея се твърди, че е изпробвала водородна бомба в неделя, която би могла да придвижи страната към създаване на балистична ракета. Тръмп отвърна чрез съобщение в Twitter: „Съединените щати обмислят, в допълнение към други възможности, да спрат търговията с всяка държава, която осъществява бизнес със Северна Корея".

Това би било задънена улица от икономическа гледна точка. Следната класация на Statista илюстрират защо Китай е ключовият играч в тази ситуация. 

Изненадващо е, че Китай е най-големият търговски партньор на Северна Корея, но пък с коя друга държава да търгува Пхенян?

По данни на The Observatory of Economic Complexity, водещ сайт за визуализация на данни за международна търговия, Индия (97,8 млн. долара), Пакистан (43,1 млн. долара) и Буркина Фасо (32,8 млн. долара) са следващите топ дестинации за износ от Северна Корея след Китай (2,34 млрд. долара). По подобен начин главните внасящи дестинации са Китай (2,95 млрд. долара), Индия (108 млн. долара), Русия (78,2 млн. долара), Тайланд (73,8 млн. долара) и Филипините (53,2 млн. долара).

Със стойност на вноса в размер на 3,47 млрд. долара комунистическата страна е 141-ият по големина вносител в света. Рафинираният петрол (186 млн. долара), тъкани от синтетични прежди (138 млн. долара) и камиони за доставка (108 млн. долара) са най-внасяните продукти за Северна Корея. Основните експортни продукти на страната включват брикети от въглища (952 млн. долара) и текстил (без плетени палта и костюми). 

Всичко по темата четете тук! 

 

Infographic: Who Is North Korea Trading With? | Statista  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 5
Grosss
преди 6 години
Тия държави с които търгува Корея не им пука за англо-саксонското мнение.Голям праз какви санкции ще наложат САЩ и сателитите им в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
nobel
преди 6 години
Цялата статия може да приключи с една дума - Китай.-------------------------------А също така можем да си зададем и въпроса, освен Северна Корея кой ДРУГ търгува с комунистически Китай. Дали там списъкът няма да е малко по-дълъг?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
mrynmryn
преди 6 години
Цялата статия може да се приключи с една дума - Китай. Честно казано "Буркина Фасо" не я бях чувал никога до сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 3
nobel
преди 6 години
Статията е интересна. Но като гледам обемите с които търгува Северна Корея ми се струва, че не са много зависими от външната търговия. За мен би било далеч по-интересно с кого търгува Ислямска държава и кой купува нейните стоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
comet
преди 6 години
Коментарът е изтрит заради наличие на обидно съдържание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още