IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката криза потопи азиатските борси

Единствено борсата в Китай постигна положителни резултати заради новите мерки за подкрепа

11:13 | 06.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инвеститорите в Азия търсят по-сигурни възможности за инвестиране в понеделник, след като Гърция гласува с „Не“ на предложените сурови условия за спасителен заем на референдума в неделя, съобщава CNBC.

На фона на морето от червено единствено Китай постигна положителни резултати, след като нови мерки за подкрепа успокоиха нервните настроения, предизвикани от корекцията от 30% на пазра през последните две седмици.

Китайският индекс Shanghai Composite завърши сесията с ръст от 3%. По-рано през деня борсата се отдръпна от неутралната територия, след като постигна повишение от 7,8% в началото на търговията.

Индексът CSI 300 напредна с 4,2% докато по-малкият индекс Shenzhen Composite изтри по-ранните си положителни резултати от повече от 4%, за да завърши с почти 2% спад.

В Хонконг индексът Hang Seng обърна посоката си, отбелязвайки понижение от 3,1%, като така достигна до почти тримесечно дъно, а индексът Hong Kong Exchanges and Clearing се срина с 9%.

Японският бенчмарк Nikkei 225 финишира със спад от 2,1%, най-ниското му ниво от седмица насам, след като по-силната местна валута се отрази негативно върху компаниите, ориентирани към износ.

Акциите на производителите на автомобили Honda, Suzuki Motor и Nissan поевтиняха с между 1,8% и 3,3%, а тези на Sony и Panasonic – с по 2%. Toshiba намали загубите си наполовина, завършвайки деня със спад от 2,7%, след новината, че продължаващото разследване върху счетоводните ѝ практики е открило повече нередности от очакваното.

Сериозните загуби в банковия сектор също натежаха на борсата. Цените на акциите на Mizuho Financial и Sumitomo Mitsui Financial Group се понижиха с по 3%.

Австралийският индекс S&P ASX 200 продължи негативната си серия на фона на широко разпродаване, потъвайки с 1,1%.

Минните и газови производители бяха сред най-силно ударените. Лидерите на пазара BHP Billiton и Rio Tinto отбелязаха понижение от по 2%. Акциите на Oil Search и Santos поевтиняха съответно с 4% и 3,4% след срива на цените на суровия петрол в Азия.

Сред най-добре представителите се беше NSL Consolidated, който затвори с ръст от 8,3%, след като получи поръчка от индийската BMM Ispat. Производителите на злато също се присъединиха към печелившия отбор заради търсенето на по-сигурни инвестиции, което повиши цената на златото. Акциите на Evolution Mining поскъпнаха с 7,4%, а тези на Newcrest Mining – с 2,6%.

Южнокорейският индекс Kospi удвои загубите си в следобедната сесия, за да завърши деня със спад от 2,4% - най-голямата му загуба в рамките на един ден от юни 2012 г.

Брокерските къщи понесоха тежестта на разпродаването. Акциите на Daewoo Securities се сринаха с 7,4%, а тези на Samsung Securities и Mirae Asset Securities – с по повече от 5%.

Сините чипове бяха сред най-изоставащите в понеделник. Цената на акциите на Samsung Electronics потъна с 3%, а акциите на Hyundai Motor и производителят на стомана Posco поевтиняха съответно с 1,5% и 2,7%.

Повече новини от Китай можете да видите от материала на Bloomberg

Още видеа можете да намерите в сайта на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още