IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животът в Северна Корея в графики

Страната често е описвана като изолирана и силно изостанала от технологиите, а статистики като цяло липсват

13:49 | 15.10.17 г. 4
<p>
	Пхенян. <em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Пхенян. Снимка: gettyimages.com

Докато Северна Корея и САЩ продължават да си разменят заплахи, не е много ясно как войната на думи се възприема от хората в Северна Корея, а основната причина за това е, че режимът на Ким Чен-ун държи в желязна хватка населението, внимателно контролирайки достъпа му до външния свят, коментира ВВС.

Страната често е описвана като изолирана и силно изостанала спрямо постиженията от 21-и век. Статистики като цяло липсват и често са базирани на оценки, но какво могат да ни кажат те за живота там?

Икономика

Северна Корея разчита на износа на въглища, за да поддържа икономиката си. Трудно е да се изчисли обаче реалната им стойност, тъй като данните идват само от страни, които получават от въглищата.

Голяма част от суровината се изнася за Китай, която забрани вноса през февруари 2017 г. Някои анализатори обаче поставят под въпрос характера на санкциите

„Има хора, които следят корабите и са виждали севернокорейски кораби на въглищни терминали на китайските пристанища дори след забраната. Вярвам, че Китай наистина е спрял вноса на въглища, но не напълно“, казва Кент Бойстън, анализатор в Peterson Institute for International Economics.

Graphic: Coal is king in the North

До 1973 г. финансовото състояние на Северна и на Южна Корея е в общи линии еднакво.

Оттогава насам обаче Южна Корея се изстреля напред, превръщайки се в един от водещите световни индустриални производители, а компании като Samsung и Hyundai станаха глобални лидери в секторите си.

Движението на Северна Корея спря през 80-те години, когато страната твърдо реши да следва държавно управляваната си система.

Graphic: Comparison of North and South Korean GDP per capita

Армия

Макар че Северна Корея е на 52-ро място в света по размер на населението, смята се, че е на четвърта позиция по големина на армията.

Оценките сочат, че военните разходи формират 25% от БВП, а почти всеки мъж в Северна Корея преминава през някаква форма на военно обучение.

Graphic: Comparison of North Korean and South Korean military forces

Технологии

От технологична гледна точка нещата също не изглеждат много розово. Три милиона мобилни телефона може да звучат много, но в страна с 25 млн. души население, това означава, че един на всеки десет души има мобилен телефон. Повечето потребители вероятно са концентрирани в столицата Пхенян.

В същото време макар че населението на Южна Корея е от 51 млн. души, абонаментите за мобилни услуги са много повече.

Graphic: Mobile phone subscriptions in North and South Korea

В КНДР има една мрежа – Koryolink, поради което мобилният пазар е силно ограничен, макар и да се разраства. Първоначално създаден в партньорство с египетския телеком Orascom, той бе единствената възможност в продължение на редица години.

През 2015 г. обаче Orascom откри, че Северна Корея създава конкурентна мрежа – Byol, и бе принудена да признае пред инвеститорите си, че ефективно е изгубила контрол над 3-те млн. потребители.

Повечето севернокорейците имат достъп и само до „частния интернет“ в страната – ефективно затворен интранет, опериращ на цялата територия.

Инфраструктура

Снимки от столицата Пхенян често показват широки улици със слаб трафик, но положението извън града е съвсем различно.

В Северна Корея има 25554 км пътища, сочат данни от 2006 г., но само 3% всъщност са покрити с настилка, което се равнява на 724 км.

Оценките сочат също, че само 11 на всеки 1000 севернокорейци имат автомобил, което означава дълги опашки на автобусните спирки за повечето хора, които трябва да пътуват.

Graphic: Comparison of North and South Korean roads

Още графики вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
MarginCall
преди 6 години
Аха. Те едни интелектуалци маат боси крака из калните пътища на КНДР, не ти е работа.Интелекта успява да се развие тогава, когато се появят излишъци. Щото е малко трудно да прочетеш книга, ако от тъмно до тъмно събираш ориз или копаеш въглища. А глупавите хора са си такива с и без телефон.А понятието "дълг" е още по-лишено от смисъл за редовия човек. Страшно успокоение за хората прекарали Единственият си живот в мизерия е, че не дължат пари никому.Това, да живееш относително добре (като нас в Европа) и да обсъждаш колко добре се чувстват жителите на КНДР, затворени, без комуникация, без право да напускат страната, ми напомня по циничност на ония "еколози", които живеят в центъра на големите градове, но се борят за правата на мечките, змиите и отровните паяци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
ivancholak
преди 6 години
мда то мобилните телефони са най големия признак за затъпяването. Не съм фен нс Севера, ама тази статия ми даде една голяма празнота, Викторийке...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
stanislavr
преди 6 години
За нас важното е ние накъде отиваме. И защо няма данни за дълга на двете страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 11
BobyB
преди 6 години
Едните са в 21 век, другите някъде 18ти, на път за 17ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още