IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се губят десетки милиарди за броени минути

Най-богатият човек в Азия Ли Хъдзюн се прости с близо 15 млрд. долара в рамките на половин час

21:00 | 21.05.15 г. 12
Как се губят десетки милиарди за броени минути

В историята на внезапните загуби на богатство Ли Хъдзюн може да постави нов рекорд, пише CNBC.

Ли, който бе най-богатият човек в Китай до тази седмица, видя постижението му да се изпарява буквално за минути. Милиардерът изгуби близо 15 млрд. долара за половин час, след като акциите на неговата компания Hanergy Thin Film Power Group се сринаха почти наполовина. Впоследствие търговията с книжата бе блокирана, а самият Ли не се появи на годишната среща на дружеството.

Докато много милиардери наблюдавали спадащите им банкови сметки с течение на времето, малко по малко, то Ли Хъдзюн постави своеобразен рекорд, губейки колосалната сума за минути. Преди започването на сесията на Хонконгската борса общото богатство на 48-годишния милиардера бе 30 млрд. долара.

Преди да пропаднат за отрицателно време акциите на Hanergy Thin Film Power Group поскъпнаха повече от пет пъти от септември насам, отчитат анализатори. Според информация на Ройтерс хонконгските регулатори ще разгледат внимателно казуса за потенциално манипулиране на пазара.

Подобна критична ситуация през тази седмица изживя и друг местен предприемач – Пан Сутонг, чието богатство спадна с повече от 11 млрд. долара. Причината бе, че цените на акциите на двете негови търгувани на борсата дружества – Goldin Financial и Goldin Property, отстъпиха с повече от 40%.

Пан притежава приблизително 65% от Goldin Property и повече от 70 на сто от Goldin Financial, показват отчетите на дружествата. До началото на тази седмица богатството му бе повече от 28 млрд., което го правеше вторият най-богат човек в Хонконг.

Грубите сметки показват, че тези двама хонконгски милиардери са изгубили за един ден това, което притежава Карл Айкън, Стив Балмър или Майкъл Dell.

Пан е известен със своя светски начин на живот. Той е голям поддръжник полото и наскоро спонсорира събитие във Великобритания, на което присъстваха принцовете Уилям и Хари. По думите му този спорт "е начин на живот и вяра в чувството на благородство".

Пан Сутонг също така притежава лозя в целия свят, включително три във Франция и една в Калифорния, които закупи рез 2011 г. за около 40 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 6
michaelis11
преди 8 години
нищо нямат тея парцали, само теманета им праат после Михал тва Михал онова, изнесоха си продукцията при жълтите и онея им взеха хляба. Купиха няколко метрични тона злато и всички златни мини по целия свят и са през Октомври ако тея нещастници Сашш пак се напраат на мъже и блокират CNY в SDR т.е. Сашш да нямат право на вето повече в тоя *** фонд, чао с печатницата и може да им гръдна жаба е тва е. Аз кат каам, че тва нема да е вечно то цел свет за тва говори само в Българията важи поговорката "Око да пипне, ръка да види" ... ем хуу, Колко руснаците фалираха толко и долара ше остане световен резерв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 2
0pk
преди 8 години
Както сам каза, не можеш да загубиш нещо дето го нямаш. Значи и те толкоз имат. :] От друга страна, ако не бяха вляли млрди към няколко фалиращи банки преди година, такива работи щеше да си спомняш, че на тоя чичко 15те млрда щяха да са детска игра. За свободен пазар и конкуренция сме, обаче когато тези неща работят против нашите хора, сме готови и самолетоносача да пратим. Та така за американската икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis11
преди 8 години
ей го прелиствам жълтите преси и какво намирам .....Guest Post: This October The World Will Change - "China Is Preparing For Something Big"http://***.zerohedge.com/news/2015-05-21/october-world-will-change-china-preparing-something-big................China across the board is preparing for something big in currency markets.................кат каам аз, че това нема да е вечно, а то ей го е ше има Октомврийска революция ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 8
michaelis11
преди 8 години
апропо до колкото късае Windowsa, цялата Азия минаха на Linux, че нещо е като швейцарско сирене и онея стопаните им влизат как си искат в него. Алтернативи винаги има, също и аз не съм на Windows иам linux Mint слагате го и забраате за вируси мируси и тем подобни тъпотии и хакерски глупости :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 9
michaelis11
преди 8 години
Ние може да не спрем да ползваме Windows, но тва не значи, че на гущеро ше му е широко около врата и тея ше си печатат по 100 коприлиона Вовеки Веков, също Microsoft и часовникарската им компания Apple не струат 18 трилиона още по-малко онова чуруликащото и фейсбоклука. Ако щете злато ве никой не ви кара, явно още не сте разбрали, че тва е supreme currency не доларите или рублите .....@misantrope кат гледам ЕСто кво що се клати нищо чудно утре да го нема, България в който и съюз да е била, той се е разпадал, той Съветския се разпадна та камо ли неккав *** Съюз - Колонията на Циркаджиите.А инче Фашингтана не е балон не, перпетуум мобиле, печатане -> акции -> още повече печатане плюс яско деривати ..... *** гладни 20% безработица нищо, че имат ГМО да си го ядат ..... и да не се праат на директори по целия свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
моите инвестиции са се в БГ(а и аз не съм сред богатите в тоя сайт). И всичките мога да ги пипна с ръка:) И да се срути...ще е неприятно, но ще го преживея. И малко ми дреме на шапката къде какво става, щото и да загубя тия суми лесно ще ги наваксам(грубо-за около година, ако си запазя сегашните доходи-което нямам илюзии, че ще стане). Пък и съм на 31, което по мое виждане ме прави достатъчно млад, за да подкарам нещо ново, ако имам мерак за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 12
misanthrope
преди 8 години
Ти не си губи времето. Американците ще се сринат и ще се съсипят и ще просят. Слушай инвестиционните съвети на Михал. Продай всичките си инвестиции и си раздели парите на 3 равни части. Сложи 1/3 в злато, 1/3 в рубли и 1/3 в руски облигации. Е това е бъдещето. Америка е само балон, долара - двоен балон, ЕС ще се разпадне, еврото ще изчезне и така нататък и така нататък :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
няма да стане така, дори днес да отпадне резервният статус. Долара ще почне да се обезценява, но хората с долари ще се чудят къде да ги харчат. Вероятно в реално изражение ще обеднеят, но в долари ще станат по-богати, щото доста хора ще се юрнат да купуват на Майкрософт акциите. Ние няма да престанем утре да ползваме уиндоус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 7
michaelis11
преди 8 години
кат падне резервния статус ше им се отдаде по-голяма възможнст не за 15 мин. а за 5 мин. не се стягай и то не само за тея дет си изброил, а още много гяволи с долари :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 11
misanthrope
преди 8 години
Не знам в какво се измерва, зная, че не помня Бил Гейтс или Лари Елисън или Майкъл Дел да са загубили 15 милиарда за 30 мин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още