IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отложи за неопределено време подписването на договора за "Силата на Сибир-2"

Китайската държавна компания CNPC не е доволна от високата цена, предложена от "Газпром" за строителството на газопровода "Алтай"

11:59 | 22.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай отложи за неопределено време подписването на договора за "Силата на Сибир-2"

Забавянето на икономическия растеж в Китай и преразглеждането на баланса на силите доведе до блокирането за неопределено време на подписването на договора за доставка на руски газ към Поднебесната империя посредством газопровода "Силата на Сибир-2", съобщава "Ведомости", позовавайки се на двама федерални служители. 

Председателят на руско-китайския аналитичен център Сергей Санакоев заяви, че китайската държавна компания CNPC не е доволна от високата цена, предложена от "Газпром" за строителството на газопровода "Алтай". Пекин очаква да се обяви открит търг и цената да стане публична, но руската компания не е съгласна с условията.

Подобно е положението и по отношение на газопровода "Силата на Сибир". Компаниите успяха да постигнат съгласие едва след намесата на държавните лидери. Експертите прогнозират, че случаят на "Алтай" ще бъде същият.

През септември се очаква официално посещение на руския президент Владимир Путин в Китай. Визитата може да даде нов тласък на преговорите за газа, които в момента не са интензивни, казва един от източниците.

През ноември 2014 г. бе подписано рамково споразумение за доставка по т.нар. "западен маршрут", като се предвижда годишна доставка на синьо гориво за Китай в размер на 30 млрд. куб. метра от находищата в Западен Сибир чрез газопровода "Алтай". Последният трябва да премине през шест руски региона – Република Алтай, Алтайски край, Новосибирск, Томск, и Ямало-Ненецк и Ханти-Мансийски автономен окръг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
Rumen_
преди 8 години
Не им върви нещо на руснаците с тези газопроводи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още