IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай предупреди страните от Г7 да не ескалират напрежението в Азия

Предупреждението е свързано с последните критики около териториалните спорове в Южно- и Източнокитайско море

10:14 | 26.05.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Един от новосъздадените острови в Източнокитайско море <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Един от новосъздадените острови в Източнокитайско море Снимка: архив Ройтерс

Външният министър на Китай отправи "предупредителен изстрел" към лидерите от Г7, които се събират в Япония в четвъртък, съветвайки ги да не „ескалират напрежението“ около териториалните спорове в Южно- и Източнокитайско море, съобщава Financial Times.

През миналия месец външните министри на Г7 разгневиха Пекин с изявление, в което се отправяше зле прикрита критика към „създаването на острови“ в Южнокитайско море през последните години. Очаква се проблемът отново да бъде повдигнат, когато държавните лидери на страните от Г7 започнат двудневните си дискусии в Исе-Шима.

„Надяваме се Г7 да се фокусира върху спешните икономически и финансови въпроси“, заяви Уан И по време на брифинг в Пекин. „Не искаме да видим действия, които да доведат до ескалиране на напрежението в региона“.

По време на визита във Виетнам малко преди срещата на Г7 американският президент Барак Обама вдигна дългогодишна забрана за продажба на оръжия на Ханой. Виетнам и Филипините са замесени в няколко териториални спорове с Пекин в Южнокитайско море, където китайската армия наскоро създадоха писти и друга инфраструктура по спорни рифове и острови.

Манила наскоро успешно събра международна подкрепа с решението си да оспори действията на Китай на трибунала в Хага – международно правно предизвикателство, което Пекин отказва да признае.

Дори британският министър-председател Дейвид Камерън, който заяви, че иска да бъде „най-добрият приятел“ на Китай на Запад, призова Пекин да бъде част от „базиран на правила свят“ и „да се придържа към тези отсъждания“.

Американският държавен секретар Джон Кери коментира, че вдигането на оръжейното ембарго върху Виетнам не цели Китай въпреки нарастващия брой близки сблъсъци между военните на двете страни.

Китайските представители се опасяват, че Япония и САЩ ще използват срещата на Г7 тази седмица, за да изолират допълнително Пекин заради все по-изтъкнатата му позиция в региона. Двете страни са и водещи членки по Транс-тихоокеанското партньорство, което не позволи на Китай да се присъедини като учредителен член.

През септември Пекин ще бъде домакин на среща на Г20 на развитите и развиващите се страни в Ханджоу. Външният министър Уан ясно заяви, че правителството му няма да толерира дебат по регионалните териториални спорове.

„Основната задача на Г20 е да насърчава растежа“, каза той. „Ако някои членове искат да обсъждат въпроси, които не са свързани с международната икономика, в опит да засилят напрежението, няма да позволим това да се случи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
Nathan
преди 7 години
Т.нар. западни държави се нуждаят от конфронтация за да прикриват необявения фалит на провалените си икономики. Именно поради това е съвсем вероятно изданието на форума в Япония да диксутира политически , а не икономически въпроси. В този ,,елитен клуб" всички държави са със задължения/дългове, равняващи се поне на няколко стотин процента от БВП.Списъкът на ,,отличниците:. Япония - задължения над 200% от БВП; Великобритания - 400%, Италия - над 200%; Франция - малко повече,,, Политиците в тези държави манипулират данните за БВП с цел тези диспропорции да не са толкова видни; примерно през 2014 Камеран реши да ,,увеличи" БВП на Великобритания, като включи и необявените приходи на британските ***. Поради това, обаче , че нямаше официални данни за приходите на проститутките бяха взети данни от проститутките в Белгия и на тази основа беше увеличен БВП на Великобритания..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още