IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще има проблеми с постигането на среден ръст от 7% до 2020 г.

Трябва да постигнем този растеж обаче, за да удвоим БВП на глава от населението спрямо 2010 г., обяви китайският премиер Ли Къцян

11:06 | 28.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът Ли Къцян държи реч по време на посещението си в Германия.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът Ли Къцян държи реч по време на посещението си в Германия. Снимка: Ройтерс

Китай е изправен пред огромни предизвикателства пред целта си да постигне 7 на сто годишен ръст през това десетилетие, докато през изминалите 10 години повишението бе от над 10%. Това заяви пред германски бизнес лидери премиерът на втората по сила икономика в света Ли Къцян, предава Bloomberg.

Китай трябва да постигне ръст от около 7%, за да удвои БВП на глава от населението до 2020 г. спрямо 2010 г., обяви вчера китайският премиер след срещата с немския канцлер Ангела Меркел в Берлин.

"Не мисля, че това е промяна на политическа позиция, но чувствам, че през последните няколко месеца усещаме нарастващите сигнали от централното правителство, което иска да толерира по-нисък растеж", каза Джан Дзъуей, главен икономист в Nomura Holdings Inc., Хонг Конг.

Вчерашното изявление по време на бизнес форума в Германия се различава от мнението, което китайският премиер изказа на пресконференция на 17 март, когато обяви, че страната трябва да постигне среден ръст от 7,5% ръст до 2020 г.

Moody’s Investors Service може да се "притесни", ако икономическият растеж на Китай се забави бързо, заяви Том Бърн, ръководител на отдел за анализ на риск в Азия в рейтинговата агенция, по време на форум в Пекин днес. Към момента Moody’s оценява втората по сила икономика в света с рейтинг от Aa3.

"Ако приемем, че икономическия ръст ще спадне рязко от 7,5% до 7 на сто, в последствие и до 6,5%, може би няма да чакаме докато се стигне до 6 на сто, за да коригираме нашата оценка", заяви още Бърн.

Китайският индекс Shanghai SE Composite нарасна с 0,7%, докато хонгконгският Hang Seng Index се покачи с 0,3 на сто към 14:03 часа местно време. Юанът отстъпи от 19-годишния си връх, след като централната банка намали референтния лихвен процент за първи път от три дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още