IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската банка ICBC отчете първи спад на тримесечната печалба от 2009 г.

Най-големият кредитор в света има проблеми поради забавящата се икономика на страната, която води до увеличение в дела на лошите кредити

10:36 | 28.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Китайската банка ICBC отчете първи спад на тримесечната печалба от 2009 г.

Китайската индустриална и търговска банка (Industrial and Commercial Bank of China - ICBC) регистрира първи спад в печалбата си за тримесечие от 2009 г. насам заради увеличаване дела на лошите кредити, съобщава Bloomberg.

Нетната печалба на най-големия кредитор в света пада с 3,1% до 55,3 милиарда юана (8,9 милиарда долара) за последното тримесечие на 2014 г.  Анализаторите очакваха печалбата за тримесечието да достигне 58 милиарда юана.

Причината за по-ниската печалба не само на ICBC, а и на други големи китайски кредитори, е забавящата се икономика на страната, която води до увеличение в дела на лошите кредити.

През четвъртото тримесечие на 2014 г. по-голяма част от това увеличение идва от необслужвани кредити на компании, работещи в сферите на производството и търговията на едро и дребно, пояснява анализаторът от Bloomberg Франсис Чан. Тенденцията ще продължи докато не видим възстановяване в китайския износ и растежа на продажбите на дребно, предупреждава експерът.

ICBC и Земеделската банка на Китай намалиха коефициентите си на изплащане на дивиденти до 33% през 2014, спрямо 35% през 2013 г. CITIC Bank пък изобщо не изплати дивидент за годината.

През последните години много китайски банки набираха капитал като издаваха преференциални акции, както и чрез други емисии, за да поддържат отношението на капиталова адекватност. През 2015 г. може да станем свидетели на още подобни действия, прогнозира Чан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още