IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кюрдската пролет премина в лято, наситено с насилие

Много хора в Диарбекир смятат, че гражданската война е неизбежна

13:51 | 04.08.15 г. 1
<p>
	Демонстранти с плакати, изобразяващи лика на лидера на ПКК Абдуллах Йоджелан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Демонстранти с плакати, изобразяващи лика на лидера на ПКК Абдуллах Йоджелан. Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Ердоган твърди, че води борба с Ислямска държава, но под обстрела му попадна и Кюрдската работническа партия (ПКК). Мнозина се питат дали той не е склонен да забави за мирния процес в името на оставането на власт. Списание "Шпигел" пита също така дали Ердоган не е способен да подпали гражданска война в страната си.

Когато на 7 юни прокюрдската Народна демократична партия печели място в парламента, много кюрди, включително 27-годишната Невал Булут, се надяват, че Турция ще стане една по-демократична и мирна страна.

За съжаление обаче 2 месеца по-късно Булут се разхожда в Диарбекир покрай бронирани полицейски коли, а над главата ѝ бучат прелитащите изтребители. Издигнати са барикади от протестиращите срещу правителството, а стените са осеяни с надписи: ''Кобане е навсякъде''.

Това е само началото

Така наречената "Кюрдска пролет" се превърна в лято, наситено с омраза и насилие. Много хора в Диарбекир смятат, че гражданската война е неизбежна.

Мирният процес между правителството и кюрдите е приключил, или поне това потвърдиха президентът Ердоган и лидерите на ПКК. Сега всеки ден в боеве, въздушни нападения и атаки и двете страни дават жертви.

До миналата седмица изглеждаше сякаш Ердоган най-сетне започва дългочакваната от Запада борба срещу "Ислямска държава". След атентата на 20 юли в граничния град Суруч, който отне живота на 32 души, САЩ и Турция обединиха сили в борбата срещу ислямистите.

Сега въздушните сили на САЩ имат достъп до множество турски бази, както и до бази на НАТО за въздушни атаки срещу радикалната организация. В петък три F-16 успяха да ударят няколко цели на "Ислямска държава" за по-малко от час.

Дали това обаче не е цинично извинение, за да се започне война?

Ердоган бързо се възползва от ситуацията и използва случая да се бори срещу онова, което партията му смята за по-голямо зло: ПКК, работническата партия на Кюрдистан. Така се създаде абсурд – Турция едновременно се бори с "Ислямска държава", но и напада най-отявлените им противници – кюрдите.

Час през час излитащи бомбардировачи обстрелват цели на ПКК в Северен Ирак, както и техни позиции в Турция. Самият Ердоган изглеждаше решен да приключи десетилетната борба с кюрдите, но мнозина се съмняват дали атакувайки ПКК, той не се стреми да създаде смут, който да постели пътя към нови избори през есента.

Имаше ли роля Турция във възхода на "Ислямска държава"?

Турция последователно отрича да подкрепя организацията, но в "сивата" зона между явна подкрепа и просто гледане в другата посока правителството на Ердоган не направи нищо да попречи на възхода ѝ.

Още през 2012 г., когато много джихадисти започнаха да навлизат в Сирия през Турция, турските власти не попречиха на преминаването им през страната. Промяната на мнението на Анкара беше бавно и постепенно.

А междувременно кюрдските милиции - крило на работническата партия, успяха да установят власт в доскоро контролирани от "Ислямска държава" зони - за радост на Вашингтон и за ужас на Анкара.

Турски медии заявиха готовността на правителството да изпрати 18-хилядна войска в отвоюваната зона в Сирия, което кюрдските милиции заявиха, че ще разглеждат като нахлуване и ще се защитават. Въпреки това милициите заявяват, че ако Анкара иска да води борба с "Ислямска държава", кюрдите са склонни да съдействат.


Ролята на ПКК

Макар и кюрдите да са самообявилите се жертви в триъгълника между тях самите, Турция и "Ислямска държава", ПКК също има своя принос в създаденото напрежение. Техни бойци проведоха няколко атаки в последните дни, убивайки турски полицаи и войници.

От организацията обещават, че това е само началото и предупреждават, че ако Анкара не спре атаките, от ПКК ще продължат с атентатите. Мурат Бекташ, лидер на младежка организация, приближена до военното крило на ПКК, заяви, че е готов да води тази битка.

А в това време много от жителите на Диарбекир и околностите вече се въоръжават. Кой с ножове, кой с пистолети и автомати, но се подготвят за най-лошото, след като примирието, договорено от самия Ердоган, пропадна, заключава "Шпигел".

Още политически новини от света чететe в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
freegan
преди 8 години
"...успяха да установят власт в доскоро контролирани от "Ислямска държава" зони - за радост на Вашингтон и за ужас на Анкара."Пълни глупости. ISIS е създадена и подкрепяна от САЩ. Американците им дават оръжие, купуват им петрола и дори им пращат хуманитарни помощи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още