IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пхенян и пониженият рейтинг на Китай натежаха върху азиатските индекси

Инвеститорите също така продължават да анализират възможността за промяна на лихвените проценти от страна на Фед до края на годината

11:10 | 22.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето азиатски пазари приключват седмицата предимно с понижения, след като Северна Корея заплаши, че може да обмисли тестване на ядрено оръжие в Тихия океан, съобщава CNBC.

Инвеститорите също така продължават да анализират възможността за промяна на лихвените проценти от страна на Фед до края на годината.

Зелената валута поевтиня спрямо приеманата за убежище йена след новините от южнокорейската преса, че Пхенян обмисля тестването на водородна бомба в Тихия океан. Йената скочи до 111,79 йени за долар спрямо нива от 112,4 йени за един долар преди информацията.

Златото, също приемано като убежище от инвеститорите по време на периоди на геополитическа несигурност, отчете ръст спрямо 4-седмичното дъно, до което беше паднало преди новините от Северна Корея. Жълтият метал се търгуваше за 1 296,96 долара за тройунция.

В същото време корейският вон се понижи до най-ниското си ниво от месец насам в отговор на новините.

Японският Nikkei 225 не успя да задържи първоначалния си ръст и приключи сесията с понижение от 0,25%. На корейския полуостров Kospi изтри 0,7% от стойността си. Сините чипове от технологичния сектор се търгуваха с повишения, но не успяха да задържат достигнатите нива. Книжата на Samsung Electronics поскъпнаха с 0,11%, а SK Hynix прибави 0,72% към цената на акциите си.

В Хонконг Hang Seng изтри 0,76% от стойността си, докато спадът на континенталните пазари беше по-умерен - Shanghai Composite отписа 0,15% от стойността си, а Shenzhen Composite се понижи с 0,435%.

Търговията беше под натиска на новината, че S&P Global Ratings понижава дългосрочния държавен кредитен рейтинг на Китай с една степен на A+ от AA-, като се позова на нарастващите рискове от бързото натрупване на кредити.

Австралийският ASX 200 единствен записа ръст от 0,47%, с повишение на финансовия подиндекс от 0,85%. Технологичните акции също поскъпнаха, пише CNBC.

Източник: CNBC

Доларовият индекс остана стабилен на ниво от 92,039 пункта.

На петролния пазар фючърсите върху сорта Брент поевтиняха с 0,04% до 56,41 долара за барел, а тези върху американския лек суров петрол повишиха цената си с 0,12% до 50,61 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още