IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рагурам Раджан: Забавянето в растежа на Китай е заплаха за световната икономика

Рискове крият необслужваните кредити и слабостите в сенчестата банкова система, смята гуверньорът на Индийската централна банка

10:32 | 26.05.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

„Рязкото забавяне на растежа на Китай представлява заплаха за световната икономика“, предупреди управителят на индийската централна банка Рагурам Раджан, цитиран от Ройтерс.

„Лошите кредити в банковата система са склонни да растат над сегашните нива“, заяви Раджан, като допълни, че може да се очакват сериозни слабости в сенчестата банкова система. Той направи коментарите си в индийската финансова столица Мумбай в реч пред гуверньорите на централните банки на страните от Южноазиатската асоциация за регионално сътрудничество (SAARC). 

Според него тези рискове могат да имат ефект и върху икономиките от Южноазиатската асоциация. „Китайският растеж ще зависи не само от своите собствени политики, но и от растежа в други части на света“, заяви Раджан. 

По думите му рязкото забавяне на китайската икономика „все още остава значителна заплаха за световната икономика и региона на SAARC, в която членуват Бангладеш, Бутан, Индия, Малдиви, Непал, Пакистан и Шри Ланка. 

Обемът на просрочените кредити в търговските банки в Китай се е покачил с 9,23% до 1,39 трилиона юана, или 213 млрд. долара, през първото тримесечие на годината, съобщи междувременно Комисията по регулиране на банковата дейност в Китай. Делът на необслужваните дългове в китайските търговски банки се е увеличил от 1,67% през 2015 г. до 1,75% през първите три месеца на тази година. Причината за ръста на просрочените задължения е по-слабият темп на растеж на китайската икономика.

В момента в Китай се наблюдава постепенно забавяне на темпа на икономически растеж. През 2010 г. темпът на растеж на БВП в Китай беше на ниво от 10,4%, през 2011 г. - 9,2%, а през 2012 г. - 7,8%. Растежът на икономиката се забави до 7,7% през 2013 г. и 7,4% през 2014 г.  Официалната прогноза за 2015 г. беше за растеж от 7%, но в крайна сметка икономиката нарасна с 6,9%.

Гуверньорът на централната банка на Китай (People’s Bank of China, PBOC)  Джоу Сяочуан по-рано предупреди за потенциално заразителния ефект от китайската икономика към други страни, включително Индия. 

Индийската централна банка неведнъж е предупреждавала за потенциална банкова зараза. Тесните връзки между банките в Индия биха направили банковата система на страната особено уязвима на зараза в случай, че дори само една кредитна институция изпита проблеми, коментира Ройтерс. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още