IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само китайските акции поевтиняха в Азия в четвъртък

Облекченията за борсовата търговия в Китай не бяха достатъчен стимул за инвеститорите днес

10:55 | 02.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

С изключение на китайските, азиатските акции поскъпнаха в четвъртък, след като оптимизмът на Wall Street снощи се пренесе и от другата страна на Океана. Неизвестните, заобикалящи Гърция, обаче ограничиха ръстовете, пише CNBC.

Водещият индекс в Япония Nikkei 225 се покачи с 0,95% до 20 522,50 пункта до едноседмичен връх. Китайският основен бенчмарк - Shanghai Composite, изтри цели 3,49% от стойността си до 3 912,32 пункта.

Хонконгският Hang Seng се повиши с 0,21 на сто до 26 305,41 пункта след първия търговски ден след честването на национален празник. Южнокорейският KOSPI финишира с ръст от 0,45% до 2 107,33 пункта, което е едномесечен връх. В Австралия S&P/ASX 200 спечели 1,53% до 5 599,80 пункта.

Китайските акции поевтиняха с 5%, достигайки най-ниското си ниво от 3 април, но впоследствие ограничиха загубите до 3,5%. Китайската комисия за регулиране на ценните книжа облекчи правилата за търговия със заемни средства, за да стимулира фондовия пазар.

Книжата на Sands China и Galaxy Entertainment поскъпнаха с над 10% заради новините, че правителството в Макао може да облекчи издаването на визи за туристи от континентална Азия.

На борсите в Токио износителите и застрахователите бяха най-печелившите. Книжата на Nissan и Honda Motor поскъпнаха с над 2% след силни продажби на автомобили в САЩ през юни.

Същевременно книжата на T&D Holdings и Dai-ichi Life Insurance увеличиха с 3% стойностите си.

Страдащият производител на електроника Sharp увеличи с 6% пазарната си капитализация, след като Standard & Poor’s реши да отмени оценката си за селективен фалит, покачвайки дългосрочния рейтинг на В-.

Поскъпването с 3% при Fast Retailing също допринесе за ръста на Nikkei 225.

В Австралия австралийският долар поевтиня минимално, след като данните за търговското салдо през май се оказаха по-лоши в сравнение с очакваното. Дефицитът възлезе на 2,75 млрд. австр. долара, а анкетираните от Ройтерс анализатори прогнозираха недостиг в рамките на 2,2 млрд. австр. долара.

Акциите на Woodside Petroleum и Santos поскъпнаха с 1,6 и 2,2 на сто, съответно, докато тези на Newcrest Mining прибавиха 0,6% към цената си.

Сред печелившите бе и QBE Insurance след 2,2% ръст на пазарната капитализация, докато Westpac и National Australia Bank изтриха по 2% всяка.

Книжата на Challenger скочиха с 2,8%, след като компанията продаде 25-процентния си дял в Kapstream Capital на Janus Capital Group за близо 34,36 млн. долара.

В Южна Корея в сряда висш съд на страната отхвърли искането на американския активистки фонд Elliot относно забрана за гласуване по точка от общото събрание на акционерите на Samsung C&T относно 8-милиардното сливане с Cheil Industries. Книжата на двете дружества поскъпнаха с 0,6% и 1,7%, съответно.

Samsung Heavy Industries изтри 0,3% от пазарната си капитализация. Това се случва само ден, след като акциите поскъпнаха с 13,2% след новините за поръчка на стойност 5,3 трлн. вона от Shell Gas & Power Developments за изграждането на газопроводи в Европа.

Акциите на Hyundai Motor поевтиняха с 1,1 на сто след новините, че глобалните продажби на производителя на автомобили спадат за трети пореден месец през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още