IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирийската опозиция заплашва да напусне преговорите в Женева

Правителствената делегация пък обвини опозицията, че не е сериозна

18:28 | 31.01.16 г. 6
<p>
	<em>Опозиционният говорител Салим ал Муслат. Снимка: Ройтерс</em></p>

Опозиционният говорител Салим ал Муслат. Снимка: Ройтерс

Делегацията на сирийската опозиция за мирните преговори в Женева се срещна днес за първи път със специалния представител на ООН Стафан де Мистура и каза, че ще напусне преговорите, ако не се подобри хуманитарната ситуация в страната, предаде Ройтерс.

В изявление, публикувано в интернет, координаторът на делегацията Рияд Хиджаб каза, че без натиск от ООН и международната общност, който да принуди сирийското правителство да прекрати бомбардировките над районите, контролирани от бунтовниците, и да разреши доставки на хуманитарна помощ за блокираните райони, оставането на опозиционната делегация, подкрепяна от Саудитска Арабия, в Женева няма да бъде оправдано.

"Ние дойдохме в Женева, след като получихме уверения и ангажименти, че ще има сериозен напредък в подобряването на хуманитарното положение на място", каза на пресконференция Басма Кодмани, която е част от делегацията. "Не можем да започнем политически преговори, докато не видим жестове в тази насока", добави тя, цитирана от БТА.

Делегацията, която представлява опозиционния Висш комитет за преговори, настоява за спиране на нападенията срещу райони с цивилно население, освобождаване на задържаните и вдигане на блокадите. Тези мерки са споменати в резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, одобрена миналия месец, която даде зелена улица за мирния процес в Сирия. Кодмани каза, че такива уверения са били дадени на делегацията от Де Мистура и от държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Кодмани каза още, че след като е бил даден началният импулс за преговорите, силите на сирийското правителство и неговият съюзник Русия са останали "глухи" за тези искания и военните действия са се засилили.

Опозиционният говорител Салим ал Муслат каза, че те са готови да направят десет стъпки, ако делегацията на правителството направи само една, но според него президентът Башар Асад нямал намерение да прави отстъпки. "Режимът не дойде за търсене на решение, а за да си купи повече време да убива повече сирийци", отбеляза той.

Според друг член на опозиционната делегация - Фарах Атаси, още е твърде рано да се каже колко дълго тя ще остане в Женева.

Сирийската правителствена делегация обвини опозицията, че не е сериозна

Дамаск пък обвини опозицията, че не се отнася сериозно към преговорите с посредничеството на ООН и се опитва да ги провали, поставяйки предварителни условия, предаде AP.

Пред репортери в Женева ръководителят на сирийската правителствена делегация, постоянният представител на Сирия в ООН Башар ал Джаафари заяви, че Дамаск няма да приеме предварителни условия и изтъкна, че все още няма яснота за състава на делегацията на опозицията. Точният състав още не е известен дори на представителя на ООН Стафан де Мистура, изтъкна той. Това, както и заплахите с напускане на преговорите, според него означава липса на сериозност от страна на опозицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
albobo76
преди 8 години
Преговорите са пълен фарс и незнам защо ни губят времето с това евтино шоу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
aldy
преди 8 години
Разбрахте ли сега защо подпукаха Сидера и оня другия. Ми те ОПОЗИЦИЯ ве! Значи утре-вдруги ден хващат калашника и започват да опозиционират! Така се прави според "бялата" държава с черния си вожд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 4
Dimat
преди 8 години
Няма никаква "опзиция".Всичко е разклонение на ционисткия октопод, създаден да легитимира всичките му разклонения,за да се отхапят колкото се може повече парчета от бъдещото разпарчосване на Сирия.В случая е важни да се легитимита тази "опозиция.Може даже да я легитимират и чрез ООН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 6
Сините камъни
преди 8 години
Искам да им видя лицето на опозицията, личицето! Какво точно искат всъщност?Не разбрах!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
шш аре бе мустак ако нешо не ви отърва айде дърпайте той другия ше ви го намести там па руски .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
Ми да ходят на м....а си ! И без туй са кукли на конци дърпани от САЩа...барабар сдругите клоуни ИД !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още