IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос вижда „зловеща прилика“ между Китай днес и срива в САЩ през 2008 г.

Китайската икономика се задвижва от неустойчиво кредитиране, а стимулите печелят допълнително време, но задълбочават проблема, смята финансистът

21:10 | 21.04.16 г. 20
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Джордж Сорос през септември 2015 г. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Джордж Сорос през септември 2015 г. Снимка: архив, Ройтерс

Милиардерът финансист Джордж Сорос предупреди, че захранваният с кредитиране ръст на китайската икономика има „зловеща прилика“ с условията, довели до финансовия срив през 2008 г. в САЩ.

„По сходен начин се захранва от кредитен ръст и накрая неустойчиво кредитиране. Той се захранва от само себе си и е силно свързан с недвижимите имоти“, заяви Сорос по време на кръгла маса в Ню Йорк, цитиран от CNBC.

„Разбира се, след като се храни от само себе си, може да достигне до повратната точка по-късно от очакванията. Това се случи в Америка, където, както знаете, през 2005/2006 г. много хора като (бившия председател на Федералния резерв) Пол Волкър го предвидиха, но продължи до 2007/2008 г."

Редица анализатори виждат проблеми в развитието на китайската икономика. Сривът на фондовите пазари в страната миналото лято създаде много затруднения за властите, които предприеха редица мерки за подпомагане на икономиката. Статистическите данни от Китай през последните месеци обаче са разочароващи на фона на опитите на лидерите на страната да пренасочат фокуса на икономиката от производство към потребление.

Сорос отбелязва, че по-голямата част от вредите обикновено настъпват през последните години на даден кредитен цикъл, след като „са необходими все повече кредити, за да се поддържа ръстът“.

„Китай подпали отново пещите. Създадоха също строителен бум и бум на пазара на имоти. Това е балон, но той може да расте и да се захранва от само себе си. Пазарите не са безпогрешни и му вярват и разбира се, това е друг фактор, поради който той расте“, допълва Сорос.

„(Стимулите) могат да спечелят допълнително време, но много задълбочават проблема. Точно тук се намираме“, продължава той.

Това далеч не е първото предупреждение от известния инвеститор, но вероятно ще окаже влияние върху нервните инвеститори с експозиции към Китай. Отминаха дните, когато втората по големина икономика растеше с двуцифрен ръст, след като брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 6,7% през първото тримесечие на 2016 г. Това е най-бавният темп на разширяване от седем години.

Независимо от това кредитирането продължава да расте. Китайските банки са отпуснали нови заеми в местна валута на стойност 1,37 трлн. юана (211,23 млрд. долара) през март, сочат данни на Ройтерс. Агенцията съобщи също, че социалното финансиране е повишено до 2,34 трлн. юана (360,78 млрд. долара) през март от 780,2 млрд. юана през февруари на фона на продължаващите опити на централната банка да стимулира икономиката и забавящия се ръст.

„Това е предупредителен знак, защото показва колко много повече кредитиране е необходимо, за да се предотврати спад“, каза Сорос по повод данните за март.

Чуйте още

Още видеа гледайте на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 7 години
Спрете да се заливате с помия на политическа основа! Тук е място за споделяне на идеи - КАК ДА НАПРАВИМ ПАРИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 19 rate down comment 13
ing5rov
преди 8 години
Соросът е вирус който разсипва слаби организми като България ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 7
supertrader
преди 8 години
Не се заблуждавай нищо не може да повлияе, организирал мероприятия но не може с тях да промени нищо в Света.Той следва реалността и не я променя, нищо че бил спекулант. Китайската икономика няма да почне да пропада защото той и организирал мероприятие тя обективно след като е изградена върху приток от инвестиции от вън в момента в който започне изтеглянето на тези инвестиции плюс печалбаа от тях ще даде яко на заден ход така като е вървяла яко напред много по бързо отколкото би се движила ако се е развивала с инвестиции от местен произход.Колко от инвестициите ще останат обаче в Китай завинаги защото няма да намерят смисъл да се изтеглят и изместят на друго място зависи от самите ивеститори. Много добре знаем че това са 90% части - публични финансови институции - банки управлявани от мениджъри които те си излъчват а тези хора не управляват собствен капитал там а парите на инвеститори и вложители. Т.е. това са хора които ще действат с тълпата и в тълпата с нейната посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 10
dr.5rov
преди 8 години
Сорос основно си е един спекулант. Той си прави изказванията за да повлияе на сантиментите на хората. Наскоро предвещаваше край на ЕС по същия "зловещ" начин. По принцип всеки може да го прави. Много други големи го правят.Работата е там, че освен изказвания той организира и разни "мероприятия", които както той заяви в едно интервю наскоро са насочени да "направят света по справедлив Така Както Той го Разбира". Ето това е проблемът Сорос. Въпросът е защо успява да го прави. Срещу негови действия има съпротива дори в САЩ в някои среди и не е сред любимците на обществото там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 10
supertrader
преди 8 години
Какво значение има, той не влияе на бъдещето и не е фактор. Факторите за САЩ са Мъск, Бил Гейтс който донякъде е изгърмян патрон вече защото компютрите и интернет ги има. Всъщност са дори някакви инженери които измислят неща променящи Света и без специално да ги издирваме кои са няма и да научим за тях. Сорос кой е - никой, един който се е научил да използва неща открити от други, той е независим - от него нищо не зависи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 6
julian12
преди 8 години
А да ти е хрумвало, че докато е жив милиони хора ще са наказани заради неговите действия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 8
power grid
преди 8 години
Aз очаквам тоя изку..куригал нек.ролог да гушне букета до няколко седмици.Дано Бог най накрая ни отърве от подобни проекти на ЦРУ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 9
power grid
преди 8 години
Aз очаквам тоя изку..куригал нек.ролог да гушне букета до няколко седмици.Дано Бог най накрая ни отърве от подобни проекти на ЦРУ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
scott
преди 8 години
ингфайв частендетектив,да ти е хрумнало някога, че ИМЕНО ЖИВОТА е наказанието на такива индивиди......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 3
vsic4ko_e_otnositeln
преди 8 години
Подобрил се е капацитетът на доларовата печатница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още