IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топенето на ледниците е "бомба със закъснител" за икономиката

Хората мислят за ползите, които топенето ще донесе, но не си дават сметка за разходите, които могат да достигнат трилиони долари

11:01 | 18.08.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Климатът на Северния полюс се затопля два пъти по-бързо в сравнение с други географски области на Земята.<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Климатът на Северния полюс се затопля два пъти по-бързо в сравнение с други географски области на Земята.Снимка: Ройтерс

Бързото топене на Северния полюс е „бомба със закъснител“ за икономиката, защото явлението може да струва на света поне 60 трлн. долара. До изчисленията са достигнали учени, които искат да разберат какви ще са финансовите последици от промените в климата в тази част на земното кълбо, предава CNBC.

Рекордното топене на ледниците в Северния ледовит океан беше изтъквано като положително явление за икономиката. То предостави нови възможности за проучване и добив на природен газ. Смята се, че залежите на природен газ в региона представляват 30% от световните запаси, а тези на нефт са 13 на сто.

Ключовата роля на Северният полюс за регулиране на нивото на океаните и състоянието на климата означава, че топенето му ще предизвика сериозни климатични промени. Те биха оказали негативно влияние върху културите, които отглеждаме, ще предизвикат наводнения и ще разрушат инфраструктурата в големи части на света. Това показва съвместното изследване на учените от Университета в Кеймбридж и тези на Университета Еразъм в Ротердам, Холандия.

„Хората мислят за ползите, които топенето ще донесе на икономиката. Но те не си дават сметка за разходите и щетите, които могат да варират от десетки до стотици милиарди долари“, казва Крис Хоуп от Университета в Кеймбридж.

От много години насам климатът на Северния полюс се затопля поне два пъти по-бързо в сравнение с други географски области на Земята. Ледници с размери колкото територията на Великобритания се топят от 2001 г. насам.

Затоплянето на арктическите води ще доведе до разтопяване на Източносибирско море, Северна Русия, където се предполага, че има големи находища на метан. Неотдавна Русия обяви своето намерение да осъществи икономически проект за развитието на Сибир.

Съществува дебат колко време ще бъде необходимо, за да се извлече цялото количество метан, и как това ще се отрази на източниците на енергия и на световната икономика. Но според някои учени вече има доказателства за наличието на големи изтичания на метан.

Други пък се страхуват, че това може да стане толкова бързо, че глобалното затопляне да се ускори и да предизвика и други промени като топенето на ледниците в Гренландия, например. В зависимост от това колко метан изтича, учените са изчислили, че максималните разходи за световната икономика могат да достигнат 60 трлн. долара.

Петър Уодхамс, професор по физика в Университета в Кеймбридж, вярва, че ледниците в Северния океан могат да се стопят напълно още през лятото на 2015 година.

„Случващото се не е важно само за белите мечки. То е от значение за цялото общество и световната икономика“, казва Гейл Уитман, професор от Университета Еразъм. Тя допълва, че световните лидери трябва час по скоро да обърнат внимание на последствията, които може да предизвика „бомбата със закъснител“ за икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Тука всички сме единни. Това изпомпване на ресурси трябва да прекрати и ограничи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
kane
преди 10 години
човешката раса се оказа не особенно богата на положителни качестваеволюирахме до самоунищожение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
KostadinovK
преди 10 години
Алчността и глупостта на потребителското общество няма край.Нужни са коренни промени в образователната система на следващото поколение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
KostadinovK
преди 10 години
Алчността и глупостта на потребителското общество няма край.Нужни са коренни промени в образователната система на следващото поколение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още