IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Турски поток" достига Турция, пише грузинско издание

Строителството на газопровода през територията и териториалните води на Русия изглежда е приключило

20:53 | 04.09.17 г. 2
<p>
	<em>Карта: Газпром</em></p>

Карта: Газпром

Газопроводът "Турски поток" е достигнал Турция, пише грузинското информационно издание georgiatoday, цитирано от БТА.

Строителството на газопровода през територията и териториалните води на Русия изглежда е приключило, се казва в информацията, в която е цитиран навигационният портал Marinetraffic, който посочва, че полагащият тръбите кораб Pioneering Spirit е навлязъл в икономическата зона на Турция. Последният път, когато корабът е подал идентификационен сигнал AIS, е било на 29 август, на около 200 км от черноморския бряг при скорост на придвижване 4,4 километра на ден. През август полагането на тръбите е напредвало с 3,5 км на ден.

Предвид местоположението и възможното напредване през последните три дни, Pioneering Spirit вече е положил 190-200 километра от първата линия на "Турски поток". Местоположението му е било потвърдено от кораб доставчик в Холандия и товарния кораб, доставил тръби на 1 август от българския град Варна, информира изданието.

Очаква се корабът, полагащ тръбите, да приключи работата си в Черно море на 1 ноември, но според техническите спецификации той няма да бъде в състояние да положи повече от 300 от необходимите 700 километра тръби. Ако данните са верни, може би спирането през ноември означава временно прекратяване на работата заради зимните бури, като през ноември и декември работите могат да достигнат самия център на Черно море.

Вече са положени 21 процента от първата линия на газопровода и дори прекъсване няма да попречи за приключването в срок на морския участък от 937 километра, се казва в публикацията. Съдейки по темпа, работата напредва по-бързо от планираното, изтъква авторът.

В четвъртък, 31 август, ръководителят на "Газпром" Алексей Милер потвърди, че руският газов гигант вече е изградил 220 километра от морския участък на газопровода "Турски поток" по двете линии общо.

"Турски поток" предвижда построяването на газопровод през Черно море до европейската част на Турция и след това - до границата с Гърция. Сухопътната част по турска територия ще бъде с дължина 180 километра. Първата линия на газопровода ще бъде предназначена за турския пазар, а втората - за страните от Южна и Югоизточна Европа, като всяка ще бъде с капацитет 15,75 млрд. куб. метра газ годишно. Общата стойност на проекта по-рано се оценяваше на 11,4 млрд. евро при изграждането на четири линии.

Инвестициите на "Газпром" в "Турски поток" тази година ще бъдат 41,92 млрд. рубли.

Милер съобщи още, че износът на "Газпром" за осемте месеца на годината е нараснал с 12,1% до 126,3 млрд. кубични метра газ. По думите му за миналата година в страните извън ОНД са изнесени 179,3 млрд. кубични метра газ, а тази година доставките нарастват.
"Газпром" е добил 302,6 млрд. кубични метра газ за първите осем месеца на годината, или с 20,1% повече спрямо същия период на миналата година, съобщи още Милер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 4
lozkhris
преди 6 години
Каква изненада !! Е, какво па - вземайте вазелина. Така или иначе без него при договаряне на новите цени на газа от 2019 с Турция няма да се разминем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
aldy
преди 6 години
А тиквите зяпат и г&за си лапат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още