IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се сигналите за забавяне на китайската икономика

Голямото предизвикателство остават продължаващият спад на инвестициите в промишлеността и намаляващата им норма на възвръщаемост, посочва анализатор

09:47 | 10.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Увеличават се сигналите за забавяне на китайската икономика

Поредица икономически данни от Китай през уикенда очертават допълнително забавяне на растежа, като индустриалната продукция и инвестициите в имоти са свили разширяването си през месеца, а износът се е повишил с по-малко от очакваното, съобщава MarketWatch.

Единствено продажбите на дребно са ускорили ръста си през май до 12,9% на годишна база от 12,8% през април.

Макар много от данните да показват двуцифрен ръст, низходящият тренд и съмненията относно коректността на данните карат мнозина икономисти да ги описват като слаби.

„Голямото предизвикателство пред икономиката остават продължаващият спад на инвестициите в промишлеността, който е свързан със свръх капацитета, и намаляващата им норма на възвръщаемост“, посочва анализатор на J.P. Morgan.

Икономист на Société Générale предвижда забавяне на растежа през второто тримесечие до 7,6% от 7,7% през първото на тази и 7,9% през последното на миналата година.

Прогнозата за растежа на икономиката през 2012 г. на J.P. Morgan е 7,6%, а на Barclays – 7,4%.

Някои икономисти обаче останаха доволни от данните през уикенда, след като инфлацията е забавила темп до 2,1% през май от 2,4% през април, което предоставя пространство за нови стимулиращи мерки. Според други обаче китайското правителство не обмисля такива, след като фокусът е върху структурните реформи.

„Смятаме, че долният праг за растежа през тази година на премиера Ли Къцян е снижен от 7,5% на 7%“, коментират от  Barclays.

Китай въведе някои много агресивни стимули от 2008 г. насам, но според икономисти те, както и бесният ръст на кредитите, създават проблеми, като например надуването на балони при недвижимостите и и други активи, и увеличаване на проблемните банкови заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още