IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

120 хил. лева от акцизи за малките казани са събрани от началото на 2016 г.

За цялата 2015 г. приходите, събрани от акциз на алкохолните продукти, са в размер на 201 млн. лева

10:49 | 15.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
120 хил. лева от акцизи за малките казани са събрани от началото на 2016 г.

В първите три месеца на годината приходите от акцизи от специализираните малки обекти за дестилиране, т.нар. "селски" казани, са в размер на 120,7 хил. лева. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов на въпрос от трима депутати - Валери Симеонов (Патриотичен фронт), Мартин Димитров (Реформаторски блок) и Петър Славов (Реформаторски блок).

От отговора на министъра, публикуван на сайта на Народното събрание, става ясно, че приходите са значително повече от тези за първото тримесечие на 2015 година, когато от акцизи от малките дестиларни са събрани малко над 38 хил. лева.

През първото тримесечие на 2014 година приходите от акцизи от малките казани са почти 104 хил. лева. 

По-рано през годината финансовият министър посочи в отговор на депутата от Българския демократичен център Стефан Кенанов, че общо приходите от акцизи през цялата 2015 година са в размер на 201 млн. лева. От малките дестиларни приходите за цялата минала година са 728 хил. лева.

От 1 януари 2016 година влязоха в сила промени в Закона за данъчните акцизи и складове, които позволяват варенето на ракия от малките дестиларни само в периода от 1 юли до 31 декември. Извън тези срокове в малките казани (до 500 литра) алкохол ще може да се произвежда, но след уведомление до Агенция "Митници" в 14-дневен срок преди това.

Целта е да не се губят приходи от незаконна дейност на казаните и производството на алкохол от продукти с неясен произход, мотивираха се депутатите.

В началото на месеца производители на домашна ракия излязоха на протест срещу тези промени. Те настояват, че новото законодателство ще доведе до фалит на малките казани и настояват да бъдат върнати старите правила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още