IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ "Козлодуй" търси кредит-овърдрафт в размер на 30 млн. лева

Залог за кредита са настоящи и бъдещи вземания от НЕК, става ясно от публикация за начало на обществена поръчка

10:59 | 29.05.15 г.
АЕЦ "Козлодуй" търси кредит-овърдрафт в размер на 30 млн. лева

Обществена поръчка за набиране на заемни средства е обявила АЕЦ „Козлодуй”, става ясно от публикация в Агенцията по обществени поръчки. Ядрената централа търси овърдрафт в размер на 30 млн. лева.

От описанието става ясно още, че кредитът е за оборотни средства при възникване на временен недостиг на парични средства за централата, необходими за осъществяване на текущите разплащания в рамките на 2015 година и 2016 година, свързани с основната дейност на „АЕЦ Козлодуй”.

Едно от изискването към участниците е да са отпуснали поне един кредит-овърдрафт в размер на поне 10 млн. лева на поне едно юридическо или физическо лица за последните три години. Участниците трябва да имат присъден кредитен рейтинг поне BB според Standard and Poor’s или еквивалентен рейтинг от друга агенция.

Погасяването на главницата цялостно или частично може да се извършва многократно в рамките на договорения краен срок на погасяване и до размера на разрешения лимит на овърдрафта, е отбелязано още в документацията.

Залогът за кредита са настоящи и бъдещи парични вземания на централата от Националната електрическа компания (НЕК).

Срокът за получаване на оферти по тази обществена поръчка е 6 юли 2015 година. Критерий на възлагане ще бъде най-ниската цена.

Припомняме, че през последните години АЕЦ „Козлодуй” е на печалба. За 2014 година тя е в размер на 78,4 млн. лева, като сочената от дружеството причина са продажбите на свободния пазар. Тенденцията се запазва и в началото на тази година. 

Държавното дружество настоява да не внася своята вноска в бюджета, за да има средства за рехабилитацията на пети и шести блок, свързана с удължаването на срока за експлоатацията им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още