IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Ръстът на привлечените средства в банките до 2019 г. ще е до 7%

Догодина ще се свие приносът на заемите за саниране, прогнозира в най-новото си издание „Икономически преглед“ централната банка

15:59 | 14.08.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: архив Ройтерс</p>

Снимка: архив Ройтерс

Нарастването на привлечените средстваот неправителствения сектор в банковата система ще бъде между 6% и 7% през периода 2017–2019 г. През прогнозния хоризонт се очаква запазване на ниските лихвени проценти по депозитите, което ще ограничава темповете на растеж на спестяванията. Лихвените проценти по кредитите ще продължат да отразяват главно текущия лихвен цикъл в еврозоната и очакванията за продължаващо понижение на несигурността в стопанската среда, и съответно свързаното с това понижение на рисковата премия за страната.

Това пише във второто издание за тази година на тримесечния „Икономически преглед“ на БНБ, в което се анализира икономическата и финансовата ситуация на българската икономика и се правят прогнози за развитието ѝ. 

Експертите на централната банка смятат, че в условията на сравнително ниски нива на лихвите по кредитите и подобрение в макроикономическата среда търсенето на заеми от неправителствения сектор ще продължи да се засилва.

В прогнозния хоризонт се предвижда постепенно нарастване на кредита както за фирмите, така и за домакинствата. Основен принос за динамиката на кредита за домакинствата през 2017 г. ще продължат да имат заемите, отпуснати по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, докато през 2018 г. очакваме този принос да се свие съществено, очакват специалистите.

От анализа на експертите в най-новото издание на „Икономически преглед“ се разбира, че тенденцията към ускорено нарастване на кредита е по-силно изразена при домакинствата в сравнение с предприятията.

Те напомнят, че в края на май 2017 г. годишният растеж на кредита за домакинствата възлезе на 5,8%, докато към края на декември 2016 г. беше 2%. Основният принос за тази динамика имат „други кредити“ (в които влизат заемите, отпуснати по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради), а в по-ниска степен заемите за потребление и за покупка на жилище.

Очакванията на банките за периода април – юни 2017 г. са търсенето на средства от фирмите и домакинствата да продължи да се повишава, като най-съществено нарастване се предвижда по отношение на жилищните кредити.

През втората половина на 2017 г. експертите на БНБ очакват депозитите на неправителствения сектор слабо да забавят темповете си на растеж в резултат на очакваното нарастване на частното потребление и стабилизиране на лихвените проценти по депозитите на достигнатите ниски нива.

Ускоряването на растежа на кредита за нефинансовите предприятия и домакинствата се очаква да продължи и през прогнозния хоризонт в резултат от продължаващото подобряване в икономическата среда и сравнително ниските лихвени проценти по кредитите. Положително влияние върху динамиката на кредита може да се очаква както от страна на търсенето, така и по линия на предлагането, очакват още от БНБ.

Тренд надолу по лихвите

Високата ликвидност на банките в страната в резултат на високия приток на привлечени средства продължи да подкрепя тенденцията към понижение на лихвените проценти по депозитите през първите пет месеца на 2017 г. 

Към май среднопретегленият лихвен процент по нови срочни депозити общо за секторите „нефинансови предприятия“и „домакинства“ отчете спад с 20 базисни точки спрямо края на 2016 г. и възлезе на 0,4%, отчитат в БНБ.

Понижението на лихвените проценти през първите пет месеца при новите срочни депозити на домакинствата е по-голямо от това при депозитите на предприятията. При лихвените проценти по нови срочни депозити в левове, евро и долари бе отчетено сходно по размер понижение спрямо края на 2016 г.

Понижава се броят на банките със средни лихвени проценти в интервала 0,50–0,75% за сметка на увеличаващия се брой на банките, при които лихвените проценти са в интервала 0,75–1%. Стандартното отклонение се запази ниско, близо до нивото от края на първото тримесечие на 2017 г., отразявайки тесния диапазон на предлаганите от банките лихвени проценти по нови срочни левови депозити на домакинствата, изчисляват в централната банка.

Низходящата тенденция при лихвените проценти по новоотпуснати кредити се запази и през първите пет месеца на 2017 г.

През втората половина на 2017 г. очакваме лихвените проценти по новодоговорени срочни депозити и кредити да се колебаят около достигнатите нива, посочват в анализа си банкерите.

Факторите, благоприятстващи запазването на ниските лихвени равнища, са свързани с високия размер на привлечените средства в банковата система и високата є ликвидност, както и с конкуренцията в сектора. Допълнителен фактор за задържане на лихвените проценти в българския банков сектор на достигнатите нива са очакванията за запазване на основните лихвени проценти на ЕЦБ без промяна през прогнозния хоризонт.

Подобрение при икономическите индикатори

Краткосрочните конюнктурни индикатори за първата половина на 2017 г. дават оптимистични сигнали за развитието на икономиката ни, констатират експертите на Димитър Радев. Техният извод, отразен в „Икономически преглед“ на БНБ, се базира на данни, които показват подобрение на условията на пазара на труда, нарастващо вътрешно и външно търсене на стоки и услуги и все още задържащата се на сравнително ниско ниво цена на петрола.

Тези икономически индикатори, според анализаторите, благоприятстват създаването на условия за нарастване на инвестиционната активност и частното потребление.

Очакваме верижният растеж на БВПпрез втората половина на 2017 г. да запази възходящата си тенденция, стимулиран главно от вътрешното търсене. Балансираните рискове по отношение на реализирането на допусканията за външната среда и възможността за по-съществено от очакваното увеличение на правителствените инвестиции създават предпоставки за подобрение на инвестиционната активност в страната и реализиране на по-висок от очаквания растеж на икономиката през второто полугодие, прогнозират в БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
BulgariaChina
преди 6 години
Или аз нещо не разбирам или отново ни плакнат дамаджаната. Доколкото си спомням само една банка в България предлага SEPA (Single Euro Payment Area). Каква е логиката хората да си държат парите в българска банка, ако тя хей така може да фалира като КТБ и да плащат по 30 лева такса за поддържане на сметка, ако могат да си открият такава в която и да е институция предлагаща IBAN и да плащат по 0.07 лв. за транзакция и без месечни такси. Все си мисля, че скоро ще говорим за небивал отлив на средства а не за увеличение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още