IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за банковия сектор приковават вниманието през седмицата

НСИ ще представи информация за бизнес климата през януари

09:40 | 26.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Данните за банковия сектор приковават вниманието през седмицата

Очаква ни богата откъм макроикономически данни седмица. В предстоящите пет работни дни ще разберем повече за състоянието, в което се намира банковият сектор през 2014 г., и с какви нагласи бизнесът посреща 2015 г.

Освен това ще имаме яснота как са се изменили лихвените проценти по спестяванията и по кредитите през миналата година, което е ключова предпоставка за вземането на инвестиционни решения през новата година.

В понеделник (26 януари) Българска народна банка (БНБ) ще проведе аукцион за продажбата на 3-годишни държавни ценни книжа с номинална стойност 50 млн. лв.

От централната банка очакваме паричната статистика за декември. От нея ще разберем какъв е бил размерът на спестените средства през месеца, отчитайки и започналото на 4 декември изплащане на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка (КТБ).

От статистиката ще разберем с колко са нараснали спестяванията на домакинствата и фирмите през 2014 г., както и какви суми са раздали банките под формата на потребителски, жилищни и фирмени кредити през годината. Паричната статистика дава представа и за размера на лошите и преструктурирани кредити.

Иначе прогнозите са, че около 3,3 млрд. лв. от всички гарантирани депозити в КТБ, които са изплатени до момента, са останали в банковата система. С други думи – еднократният ефект в данните за спестяванията ще бъде отписването на близо 2 млрд. лв. негарантирани влогове.

Ефектът по отношението на кредитите ще се изразява в нарастване на дела на лошите кредити и промяна в сумите на заемите в зависимост от това с какво темпо се връщат задълженията към КТБ.

За 26 януари е насрочено общото събрание на облигационерите на Ризърв кепитал АДСИЦ.

Във вторник (27 януари) БНБ ще оповести данни за състоянието на брутния външен дълг към ноември.

Националният статистически институт ще изнесе информация за пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци в България през декември.

В сряда (28 януари) БНБ ще представи лихвената статистика за декември. От нея ще стане ясно с колко са паднали лихвените проценти по депозитите и кредитите през 2014 г. в сравнение с 2013 г.

НСИ ще оповести данни за бизнес климата през януари.

За четвъртък (29 януари) няма предвидени събития от корпоративния и макроикономически календар на страната

В петък (30 януари) БНБ ще публикува годишните финансови отчети на банките в България. Прогнозите са, че през 2014 г. кредитните институции ще спечелят повече от 2013 г. От счетоводните баланси ще разберем и към кои банки са се насочили (или в кои са останали) изплатените гарантирани влогове в КТБ.

Министерството на финансите трябва да публикува данни за състоянието на консолидираната фискална програма през цялата 2014 г. Към края на ноември бюджетният дефицит възлезе на 1,6 млрд. лв.

НСИ ще оповести данни за цените на производител на вътрешния и международния пазар в промишлеността за декември, за производството и доставките на енергийни продукти през ноември и за удовлетвореността на потребителите от предоставените статистически информационни продукти и услуги през 2014 г.

За последния ден от седмицата е насрочено общото събрание на Неохим АД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още