IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати предлагат данъчни облекчения и за културна дейност

От данъчната основа да бъдат приспадани разходите за до 12 билета за сценично изкуство и за до 12 книги годишно, искат от БДЦ

11:47 | 30.03.15 г.
Депутати предлагат данъчни облекчения и за културна дейност

Данъчни облекчения за културни дейности предлагат група депутати от „Българския демократически център“, партийната група на „България без цензура“ (ББЦ).

Според предложението, внесено в деловодството на Народното събрание, от данъчната основа ще се приспадат разходите за до 12 билета годишно за „български сценични изкуства“ - театър, опера, балет, концерти, реализирани на територията на страната.

Данъчната основа ще може да бъде намалена и с равностойността на до 12 книги годишно, закупени на територията на страната, предвижда още законопроектът. Според изчисленията на вносителите предложението ще намали данъчните приходи в хазната с около 2,3 млн. лева годишно.

В същото време обаче се насърчава културната индустрия в страната, казват в мотивите си депутатите, сред които Росен Петров и Светлин Танчев. Освен това текстовете имат и допълнителен ефект – гражданите ще имат интерес да събират билети и касови бележки през цялата година, което ще подобри отчетността спрямо фикса.

За да бъдат доказани тези разходи, физическите лица, включително и едноличните търговци, ще трябва да представят касовите бележки и билетите от посещенията на сценичните изкуства, а по отношение на книгите – само фискалните бонове от покупката.

Ако предложението бъде прието и от останалите депутати, то трябва да влезе в сила от 1 януари 2016 година.

Припомняме, че и в момента физическите и юридическите лица имат право на данъчни облекчения – приспадат се различни разходи, свързани с дарения, лихви по ипотечни кредити на млади семейства, както и облекчения за лица с 50% и над 50% намалена трудоспособност. 

Тези разходи се описват в данъчните декларации и се приспадат от данъчната основа. 

Междувременно от НАП напомнят, че утре изтича срокът за подаване на данъчни декларации с отстъпка от 5%. Това важи за физическите лица, които ще подадат документите си онлайн с помощта на Персонален идентификационен код (ПИК). Задължените физически лица подават данъчни декларации до 31 април, но вече без отстъпката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още