IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисията определи като допустима държавната помощ за БДЖ

Следва подновяване диалога с кредиторите на държавните железници, заяви министър Николина Ангелкова

13:20 | 09.09.14 г.
Еврокомисията определи като допустима държавната помощ за БДЖ

Европейската комисия (ЕК) смята за допустима държавната помощ за преструктуриране на БДЖ. Това са съобщили експертите от  ГД „Конкуренция“ в писмо до министъра на транспорта Николина Ангелкова, информират от пресцентъра на транспортното министерство.

Полученото писмо идва след проведени разговори миналата седмица в Брюксел, на които Ангелкова е предоставила допълнителни анализи и аргументи за одобрението на държавната помощ за БДЖ от страна на Еврокомисията.

Припомняме, че България поиска разрешение за държавна помощ в размер на 170 млн. лв., с които да бъдат изплатени стари задължения, основно към германския кредитор KfW.

Отпускането е необходимо условие бъдещите преговори с кредиторите да придобият по-ясни параметри и да позволят нормално функциониране на превозвача, уточняват от министерството.

От писмото на Герт-Ян Купман, зам.-генерален директор „Политики за държавна помощ“ в ГД „Конкуренция“, става ясно, че ще бъдат опростени  172млн. лв. дългове, които БДЖ е натрупало преди присъединяването на България към ЕС през 2007 г.

„За нас подкрепата, която ни дава ЕК, е много важна за подновяване на диалога с кредиторите. Предстои среща с кредиторите и облигационерите на компанията, за да обсъдим възможностите за разсрочване на задълженията. Първата крачка вече е направена, тъй като с това писмо ЕК се произнася, че не се нарушава законодателството, свързано с конкуренцията“, коментира министър Ангелкова.

Тя допълва, че предстои още доста работа да бъде свършена, за да се подобри финансовото състояние на компанията, която е задлъжняла с близо 600 млн. лв..

Николина Ангелкова поема ангажимент редовно да се изплащат  дължимите месечни суми към кредиторите на дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още