IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмите за бързи кредити губят клиенти заради банките, но печелят доверие

10% от клиентите на фирмите за бързи кредити са се пренасочили към банките. Според Minizaem.bg обаче доверието към фирмите за бързи заеми се е повишило

15:07 | 20.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Minizaem.bg</em></p>

Снимка: Minizaem.bg

След като излязоха данните за пазара на кредити от първото тримесечие на 2019 г., стана ясно, че част от клиентите на фирмите за бързи кредити са се пренасочили към банките - цели 10%. Данни на Minizaem.bg обаче сочат, че доверието към фирмите за бързи заеми се е повишило, което е позитивна тенденция.

В съвсем близкото минало, тази част от кредитния пазар беше съвсем малка. Подобно финансиране беше запазено само за определена група потребители и не беше толкова популярна опция. С времето обаче, тази тенденция се промени и днес вече с редица законови ограничения и добри маркетингови кампании за увеличаване на доверието, както и благодарение на правилните послания, фирмите за бързи кредити се радват на значителна популярност. В резултат на това те увеличиха големината на отпусканите суми, които предлагат, както и начините по които може да се кандидатства за заем.

Какво се случва с пазара на бързите кредити?

Днес данните показват свиване на този пазар, но това възможно ли е? Според числата, приходите, които са отбелязали регистрираните фирми за спешни заеми, за първите три месеца на 2019 г., са с около 300 хиляди лв. по-малко спрямо тези от 2018 г. Това изравнено в проценти е към 10% спад. Ако обаче, взетите кредити намаляват, по какво съдим за повишеното доверие от страна на клиентите към сектора. Има 1% увеличение на кредитите, които са за над 5 години. Това означава, че хората имат достатъчно голямо доверие на компаниите да кандидатстват за кредити, които са дългосрочни и в по-големи размери.

Основните продукти на фирмите за бързи кредити са заемите до 1 година, точно те са спаднали с близо 7%. Огромен спад има и при заемите, които са за период между 1 и 5 години - 19%. Не може да се каже, че този спад не е очакван, защото от 2015 г. досега кредитните фирми само се развиват. Стига се до ръст 80%, което е огромен процент за финансовия сектор в България. Естествено, компаниите използваха значителния ръст за да си разширят пазарите си извън страната. Днес вече е факт, че някои кредитни компании действат в Украйна, Камбоджа, Беларус, Аржентина и Колумбия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още