IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ганев: Проблемът на България са по-големите дефицити

За 24 месеца дългът ни се увеличи от малко над 6 млрд. евро до 11,3 млрд. евро, посочи икономистът

18:16 | 21.02.15 г. 12
Г. Ганев: Проблемът на България са по-големите дефицити

Проблемът на България през последните години е, че има по-големи дефицити, отколкото са лихвите и изобщо обслужванията на старите дългове. Терминът за това е "първичен дефицит" в бюджета“, заяви пред БНР икономистът от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев.

"До момента, в който България не премине поне на "първичен излишък", т.е. като махнем лихвите и приходите станат повече от разходите, дългът няма да спре да се увеличава. От края на 2012 г. до края на 2014 г., за 24 месеца, държавният дълг на България се е увеличил от малко над 6 млрд. евро до 11,3 млрд. евро", изтъкна той.

"Ще опитам да обясня защо цифрата 16 млрд. не отговаря на нито едно определение за "нов дълг". Една възможна дефиниция за "нов дълг" – ако ви дължа в момента 100 лв., а след известно време – 120, то новият дълг е 20 лв. Независимо междувременно какво сме си разменяли 1000 пъти. Старият си стои, рефинансира се. Другата възможна дефиниция е всяко движение да се отчита като нов дълг. Всеки път, когато емитирам ценна книга за дълг, когато взема на заем, се брои за нов дълг, независимо дали с него плащам стар или не. Тогава цифрата 16 млрд. пак не е вярна, защото за следващите години България ще емитира много книжа и на вътрешния пазар", отбеляза Ганев.

Икономистът приветства мерките за увеличаване на приходите в хазната чрез запушването на схемите за източване на ДДС и събирането на акцизи. Намаляването на разходите не е задължително обвързано с намаляването на пенсии, изтъкна той.

"Със сигурност не съществува разумна причина заплатите в държавно-административния сектор да растат по-бързо, отколкото в частния. А са нараснали в последната година примерно с 9% при потребителска дефлация", посочи още Георги Ганев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
serafima
преди 9 години
Днес, когато след последната финансово-икономическа криза (и при сегашната рецесия) неолиберализма е развенчан завинаги в напредналите държави, България е една от малкото страни, в които възпитаниците на неолибералната школа (разбирай у нас ***) се радват на сериозно отношение. В това търсете една от първите 3 причини България да е бедна и на последно място в ЕС.За това може да ви каже Г. Ганев, но не иска, не му е комфортно, а медиите толерират такива като него, Красен Станчев, Георги Ангелов, Владимир Каролев и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
serafima
преди 9 години
Стиглиц пише: В действителност професор Емануел Саез от Калифорнийския университет, Томас Пикети от Училището по икономика в Париж и Стефани Станчева от Департамента по икономика на Масачузетския технологичен институт, отчитайки внимателно стимулиращия ефект на по-високото данъчно облагане, направиха оценка, че данъчната ставка за тези на върха трябва да бъде около 70% - каквато тя беше преди президентът Рейгън да започне своята кампания в полза на богатите." (Стиглиц, Дж., 2014, с. 181). Тези числа се споменават епизодично и в някои европейски държави като Франция преди 2-3 години, Гърция днес и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
serafima
преди 9 години
Според пазарните фундаменталисти, лобирали усърдно повече от 10 години за въвеждане на плоския данък върху доходите на физическите лица и корпорациите, това е като най-важното конкурентно предимство на България в битката за привличане на инвестиции: външни и вътрешни. Е, и какво се случи след 2008 г. По отношение на приток на ПЧИ. Катастрофално нищо. Въвеждането на плоския данък (в нашата сбаркана държава това стана от БСП,а не от десните, както е правилото, *** защо ли не успяха при Костов да направят това?) беше капитулация на държавата пред олигархията и сенчестия едър бизнес и същевременно - инструмент за възходящо преразпределение на доходите-в полза на богатите слоеве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
serafima
преди 9 години
Вече 25 години децата на комунистите и номенклатурата се упражняват като най-изявени неолиберали у нас. Тях ги направиха изключително влиятелната неолиберална лобистка мрежа. Техни продуценти са специализирани, поръчкови агенции и институти за пазарни стратегии главно извън страната. Същите тези експерти през 2008 г. дружно пригласяха на тогавашното правителство в уверенията, че поради паричния съвет и буферите в националния бюджет /натрупаните излишъци и солидният фискален резерв/ България е и ще остане защитена територия от връхлитащата глобална криза. Какво се случи, всички знаем. Да сте чули някой от тях да си посипе главата с пепел, не дай си, боже? Сега палачинката се обърна и те се отрекоха от святото си правило да не се допускат големи заеми, ерго разходи от бюджета. За едните служба и пари всичко дават. За наша сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 5
Nikola666
преди 9 години
Повечето държави имат по-високи данъци отколкото българските, а дълговете им са също по-високи.Т.е. твоето уравнение е наистина много просто. Като за прости леви матрошки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 9
kane
преди 9 години
ЕМИ УРВНЕНИЕТО Е ПРОСТОили висок дългили високи данъциявно простия български избирател избра 2рото чрез десните си уравници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
pecan
преди 9 години
http://bnb.bg/Statistics/StExternalSector/StGrossExternalDebt/index.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
pecan
преди 9 години
има едно понятие наречено брутен външен дълг прочети кога е натрупан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Е, не 44.5 млрд, а "само" 4.5 млрд, ама на чужд гръб и 100 тояги са малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 6
aldy
преди 9 години
Едва сега излезе наяве, че "Троег&зоглавата" ламя е даянила на бюджетни излишъци, че е намаляла външния дълг и при това успя да увеличи пенсиите с над 20%, като от първата година плащаше Коледни добавки. Остави пълен фискален резерв, непокътнат Сребърен фонд и целево събра 2 млрд Резерв на НЗОК. Приказките на патологичния лъжльо са просто неприлични пред това, което Той натвори впоследствие, като непрекъснато се оплакваше като стара баба с "наследството на Станишев". А остави след себе си леш в много направления - опоскан фискален резерв, продадени за жълти стинки държавни дялове в ЕРП-тата, нов външен дълг от 44.5 млрд, откраднат резерв на НЗОК и раздути до неприличие държавна и общинска администрации, хрантутници, готови с две ръце да гласуват пак за Слънчо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още