IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христосков: Не оставяйте парите си в НОИ

С решението средствата ще потънат, а самата промяна е още по-неудобна за хората, смята Никола Абаджиев

11:40 | 17.12.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Христосков: Не оставяйте парите си в НОИ

Бившият служебен вицепремиер и министър на труда и социалната политика и бивш директор на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков призова българите да си избират сами пенсионните фондове и да не оставят парите си в НОИ.

„Директно ще кажа кой губи и кой печели - губят хората, които задават въпросите, защото ще бъдат подведени, ще си върнат парите в НОИ и няма да имат онаследяване, нито ще имат втора допълнителна пенсия. Губи и НОИ, защото към него ще се прехвърлят задължения, които не може да изпълни“, заяви в предаването "Референдум“ на БНТ Христосков.  С промяната пък ГЕРБ ще си осигури ресурс за закърпване на бюджета, добави той. 

По думите му в последните дни е можело да се приемат по-градивни стъпки по отношение на осигуряването, а не „да си губим времето с универсалните пенсионни фондове". Според него вчерашното гласуване в бюджетната комисия е показало, че има коалиция ГЕРБ - ДПС - Патриотичен фронт. 

„За да не спре часовникът, ще припомня, че аз като социален министър и като вицепремиер продължих работата на д-р Адемов с консултативния съвет. Подготвих 30 страници пакет от действия за повишаването на приходите в осигурителната система – по линията за събираемостта, по линията на вноските, за ограничаването на разходите – чрез мерки за ограничаване на неправомерно получаване на инвалидни пенсии, за всякакви злоупотреби. В това число за повишаване на възрастта до 2035 г. плавно с по един месец за мъжете, като един от вариантите за мъжете, с два месеца за жените. Всичко това беше дадено на министър Калфин. Той каза, че документът е много добър, предостави го на синдикати и работодатели, за да си кажат мнението. Вместо да продължи работата по този документ, днес ние сме свидетели на едни задкулисни пазарлъци между ГЕРБ и синдикатите, които внесоха напрежение и разклатиха основите на осигурителния модел“, заяви още Христосков.

С решението средствата ще потънат, а самата промяна е още по-неудобна за хората, заяви от своя страна председателят на асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев.

„Фундаментът на българския пенсионен модел беше поставен през 2009 г. Философията и принципите се приеха с единодушен политически консенсус за пенсионната реформа, създаването на капиталовите пенсионни фондове и валутния борд. Радостно е, че тези капиталови пенсионни фондове сега работят“, припомни Абаджиев.

Решението за този тристълбов модел от 2009 г. според него вече дава резултати. „Сега се поставя промяна на този модел с неща, които са необосновани, немотивирани, няма достатъчни разчети за това ново предложение“, каза още Абаджиев. По думите му не е обяснено каква е целта на тази договорка между синдикатите и правителството.

Синдикатите и социалният министър всъщност не са подписвали предложението на ГЕРБ родените след 1959 г. българи да могат еднократно да изберат дали осигурителната им вноска за втора пенсия да остане в частните фондове, или да се пренасочи към НОИ, стана ясно от думите на президента на КНСБ Пламен Димитров. Въпреки това обаче текстовете бяха гласувани на бюджетна комисия във вторник и предстои да влязат за обсъждане в зала.

Според бившия социален министър и сегашен председател на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков обаче предложението е точно обратното. Предвижда се парите от частните фондове да отидат в НОИ и само ако човек не е съгласен с това, трябва да го декларира изрично. „Взима се решението вместо човека и след това му се казва: "Ако искаш, го промени", заяви Нейков, като припомни с ирония, че "навремето абсолютно свободно на тълпи хората влизаха и в ТКЗС".

По думите му идеята е трябвало да бъде подложена на много сериозна дискусия. „Не може на коляно, за няколко часа да се взима подобно решение", заяви той.

„Само преди 10 дни един от фундаментите на този бюджет беше определен по отношение на възраст и на стаж. Там предложението беше четири месеца увеличаване и на възрастта, и на стажа. И на тази база бе изчислен и трансферът от републиканския бюджет към бюджета на НОИ, така бе изчислен и бюджетът на НОИ“, добави Нейков.

Само една седмица по-късно самият вносител се отказва от това предложение, „Уникална ситуация, аз не помня друг такъв случай – министър на социалната политика да предлага увеличение на възрастта, а министър на финансите да не иска увеличаване на възрастта“, каза още Нейков. Според него това най-малкото разколебава хората, които не знаят какво ще бъде прието като решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
hipatiga
преди 9 години
Ти да видиш,както казва Огнян Стефанов.Данчо Христосков казва много интересни неща.Знам какво може,бяхме колеги в БАН.Но и той,както и всички други играчи по тази тема не искат да си признаят,че пролемите с пенсионното осигуряване не могат да бъдат решени от една партия,не могат да бъдат решени от коалиция,па макар сегашната да 4-тири странна.Тази задача е съвсем непосилна за Борисов.Това не е като да отидеш в Мадан и да раздадеш 3 млн.лв. за неизплатени заплати, които в действителнос ги изплати Н.Вълканов.Рангел Титюков поздравява Данчо Христосков с коледните празници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Буда Гоцев
преди 9 години
И какво , Христосков , да ги дам на Прокопиев да ги "управлява" ли ?! Я у лево ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/f/fc/Rail_passenger_transport%2C_2013_%28%C2%B9%29_%28Passenger-km_per_inhabitant%29_YB15.png http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage ЗАПЛАЩАНЕ СРЕЩУ ПРОИЗВЕДЕНО - http://data.worldbank.org/indicator/SL.GDP.PCAP.EM.KD https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sl_gdp_pcap_em_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:POL:RUS:UKR:HUN:CZE:CHE:SWE:FIN:FRA:TUR:PRT:BLR:ALB:IRL:EST:DNK:GRC:ESP:DEU&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
Ще правя пенсионен фонд. Ще участвате ли? Ще давате 5% от доходите си, аз ще купувам земя, животни, и всичко необходимо за земеделие и животновъдство. Разпределението е 50 на 50. Внасяш примерно 5 овце, и получаваш половината произведено от овцете, другото отива за гледачите и храна за животните. Така и с ягоди, домати, лютеница, сирене, кашкавал, ябълки. Искам да е световен фонд, и да е наблюдаем, прозрачен, и оперативен по интернет. С демокрация. GODO - real investment and freedom
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Godo
преди 9 години
Защо ти е индивидуална сметка? И без това пенсионната система не е солидарна. Ще взимаш толкова колкото си внесъл като процент спрямо другите умножено по растежа на БВП, КОЕТО Е СВРЪХ ИЗГОДНО И АНТИСОЛИДАРНО. НО АКО ИСКАШ ИНДИВИДУАЛНА СМЕТКА, СИ НАПРАВИ В ЧУЖД ИНВЕСТИЦИОНЕН ФОНД ИЛИ БАНКА. Да и армията и полицията, магистралите, образованието, всичко да не е солидарно. ЩЕ Е НАЙ-ДОБРЕ!! Тоест да ликвидираме държавата ще е на-добре. Че гледай сега, някакъв вложил 100 000 лева в частната банка, и после държавата му ги гарантира. Или държавата дава десетки милиони на милиардери, та да правят житото на световни цени. АКО ДЪРЖАВАТА НЕ СЕ НАМЕСВА, ЩЕ ИМАМЕ ПЪТИЩА - ЧЕРНИ ПЪТИЩА САМО КРАЙ РЕКИТЕ, НО ЩЕ ТИ ИЗЛЕКУВА ЗЪБИТЕ НЯКОЙ *** ДЕНТИСТ - НА ЦЕНИ КАТО В ИНДИЯ, МОЖЕ ОТ ИНДИЯ ДА Е. И пенсия да няма, че селяните да се върнат на село и земята да им е пенсия, щото примамиха селяните работници в града да стават - чрез тези пенсии, и работната ръка намали ценността си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още