IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идеята за финансов обмудсман добива конкретика

До средата на годината институцията ще бъде създадена, твърди депутатът от ГЕРБ Диана Йорданова

15:01 | 31.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Идеята за финансов обмудсман добива конкретика

До средата на годината ще бъде създадена институцията на финансовия омбудсман, която ще трябва да регулира отношенията между банките и техните клиенти, съобщи на среща в Ловеч депутатът от ГЕРБ Диана Йорданова, цитирана от БТА. Тя е заместник-председател на бюджетната комисия в парламента и член на комисията за наблюдение на дейността на ДКЕВР.

Според Йорданова създаването на такава институция ще предотврати опитите за измами и ще облекчи бизнеса при получаване на кредити.

„Има много случаи, в които банките увеличават лихвените си проценти, хората не са уведомени, малко са запознати и с дребния шрифт на договорите", каза Йорданова.

По думите ѝ финансовият омбудсман ще има възможност да договаря с различните банки достатъчно облекчени условия за опреден тип бизнес. “Той ще бъде медиаторът между банката и човека, който е решил да развива бизнес“, разясни депутатът.

Йорданова посочи и някои мерки против административната тежест и корупцията в бизнеса. Сред тях са съкращаване на срокове за администрацията при регистрацията на нов бизнес, отпадане на част от административната тежест при строителството и обновяването на сгради, както и по-бърза регистрация по ДДС.

Предвижда се финансовият омбудсман да се избира от парламента.

За идеята за създаването на финансов омбудсман стана ясно в края на миналата година, като тогава не бе ясно дали този орган ще е самостоятелен, или част от Комисията за защита на потребителите. Не бе и ясно на какъв принцип ще работи – дали решенията му да са доброволни, или да са задължителни за страните, които са се обърнали към новия орган.  

Тезата за създаването на такава институция  беше изложена от организаторите на антибанкови шествия в началото на 2013 г. и принципно подкрепена от икономиста Емил Хърсев и Любомир Дацов, който е бивш зам. финансов министър.

За тази идея по-рано се изказа и Светлозар Николов, председател на Националната асоциация на българския бизнес.  По думите му такъв орган има в редица държави от ЕС.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
pslabakov
преди 9 години
Ще имаме финансов омбудсман .. този път няма мърдане ... все пак е директива на ЕС, според която страните-членки са задължени да имат механизми за извънсъдебно решаване на потребителски спорове !!!Крайният срок за въвеждане на Директивата за АРС е юни 2015 г., а заРегламента за ОРС краят на 2015 г. Министерството на икономиката, енергетиката итуризма (МИЕТ) отговаря за въвеждането на директивата и регламента в България.http://***-wds.worldbank.org/external/default/WDSContentServer/WDSP/IB/2013/07/18/000356161_20130718145038/Rendered/PDF/ACS46680REVISE0B00PUBLIC00BULGARIAN.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още