IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: До седмици ще е ясно дали ще има надбавки за пенсионерите

13:45 | 10.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Калфин: До седмици ще е ясно дали ще има надбавки за пенсионерите

„До началото на ноември ще обявим окончателно дали ще има коледни надбавки за пенсионерите и какъв ще бъде техния размер“, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в ефира на Нова Телевизия.

По думите му държавата ще направи всичко възможно да има добавки за най-бедните пенсионери, но това е свързано с доброто изпълнение на бюджета, който се отчита ноември месец. Калфин многократно подчерта, че това са добавки, които зависят от доброто изпълнение на бюджета. 

Още преди няколко дни вицепремиерът заяви, че "има разбиране в правителството, че добавките са необходими".

„Пак казвам – надявам се, че ще има. Има нагласа и в правителството тези добавки да ги има, но преди те да бъдат начислени ще се види все пак и състоянието на бюджета. Има яснота какъв е той до този момент, но има и изключително много плащания, свързани с приключването на европейски проекти. Това е последната година и декември месец е свързан с приключването на тези от 2013 година. Говорихме с министъра на финансите Владислав Горанов и в момента, в който имаме яснота и увереност за надбавките и за размера им ще го обявим", заяви  Калфин.

Що се отнася до прогнозите за бум на нови пенсионери от догодина и искането на пенсионерски организации за рязко увеличаване на доходите на възрастните хора, той отбеляза, че чрез реформите в пенсионната система новите пенсионери от 2017 година ще взимат с всяка изминала година по-висока пенсия, тъй като това ще влезе във формулата им за пенсиониране.

Според него старите пенсии на хората, които са се пенсионирали през 90-те години или по-рано са много по-ниски, защото тогава и заплатите номинално са били много по-ниски.

"Възможностите те да се увеличат са две – или да се увеличи допълнително субсидията към пенсионната система. Към момента още не е проработил новият механизъм, който сме направили и, с който ще се освободи около 1 милиард. Някъде към 5 милиарда годишно е субсидията на пенсионната система от бюджета. Това значи, че или тя трябва да се увеличи значително или действително да влезе в сила тази нова система, която беше приета от парламента, да започнат да се освобождават средства и без да се увеличава дефицита да се увеличат доходите на хората с по-ниски пенсии", обясни социалният министър. 

„В гетата има групи хора, които живеят в собствен свят, което е недопустимо за обществото”, заяви още в студиото на „Събуди се” Ивайло Калфин. Той подчерта, че за интеграцията на тези граждани помагат медиатори – хора от махалите. Те правели всичко възможно, за да вкарат децата в училищата и да търсят работа на възрастните. Според министъра има много възможности за развитие на малцинствата.

„Всеки един, който дойде при нас и се запише, ще получи шанс за квалификация и съответно – за намиране на работа”, каза още министърът.

Социалният министър обеща скоро да бъдат въведени и по-сериозни санкции за дискриминиране на жените. „Жените получават по-ниски заплати, защото се съгласяват да вършат по-зле платена работа заради домашните си задължения”, заяви Калфин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Когато Троегъзоглавата Ламя ръфаше кървави мръвки от снагата на Майка България (по думите Му), пенсионерите (всички пенсионери) получаваха Коледни надбавки, както следва през 4-те години - 50, 80, 100, 150лв. и над 20% увеличение на пенсиите през този период. Които увеличения и надбавки се изплащаха редовно и без мрънкания и обвинения към пенсионерите, че не *** достатъчно бързо. И да напомня, че глупавичкият Станишко на всичко отгоре остави на мутрягите 8 милиарда фискален резерв и минимален външен дълг. А ТИЯ взеха 16 милиарда и се готвят за нови 6...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още