IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МБВР ще оценява системата на обществените поръчки у нас

Обект на консултациите с банката ще са системите за обжалване и контрол на КЗК, ВАС, Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция

17:44 | 11.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството одобри проект на споразумение за предоставяне на консултантски услуги между Агенцията по обществени поръчки (АОП) и Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР), съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Международната институция ще осигури консултанти, които ще направят оценка на актуалното състояние на системата на обществените поръчки в България, включително ефективността на мерките, предприети в изпълнение на Националната стратегия за развитие на сектора обществени поръчки в България за периода 2014-2020 година.

Помощта от банката ще бъде предоставена в изпълнение на Меморандума за разбирателство между правителството на Република България и МБВР за партньорство и подкрепа при усвояване на Европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014-2020 година.

Предвидените дейности са обособени в три компонента, като в рамките на първия от тях ще бъде извършен анализ на капацитета на АОП за ефективно и ефикасно изпълнение на възложените задачи.

Ще бъде разгледан оперативният модел на агенцията – функционална организация, бизнес процеси, системи и ресурсна обезпеченост.

Особено внимание ще бъде отделено на функцията на агенцията, свързана с извършване на различни видове предварителен контрол, с акцент върху специално въведения през миналата година контрол чрез случаен избор.

За да се установи доколко е ефективна системата за възлагане на обществени поръчки, ще се преценява прави ли се анализ на наличните данни за процедурите за обществени поръчки и сключените договори.

Като част от прегледа на системите ще се анализира дейността на Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, както и на Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция, които ще бъдат оценявани от гледна точка на обжалване и контрол.

Проектът предвижда да се изследват обменът на информация, координацията и съгласуваността на действията на органите за предварителен и за последващ контрол.

Акцент при консултациите ще е специфичният последващ контрол, който се осъществява при обществените поръчки с финансиране от европейските структурни и инвестиционни фондове.

В обхвата на оценката ще бъде включена също така ролята на управляващи, сертифициращи и одитиращи органи в контекста на финансовите корекции, които произтичат от несъответствия при обществените поръчки.

След оценка на системата за обществени поръчки, експертите на МБВР ще изготвят три доклада, които ще съдържат конкретни препоръки за подобрение на системата.

Финансирането на дейностите ще бъде осигурено в рамките на проект, осъществяван от АОП по Оперативна програма „Добро управление”, уточняват от Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още