IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП е установила случаи на скрито разпределение на печалби при фирми с големи суми в брой

Данъчните дават шанс на фирмите, извършили скрито разпределение на печалби, да поискат разрешение за подаване на коригираща декларация и да платят данък

12:47 | 06.09.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Националната агенция за приходите (НАП) е установила първите случаи на липсващи пари в касите на фирми, които са декларирали, че държат големи суми в брой, съобщават от приходната администрация.

Припомняме, че миналата седмица НАП обяви, че около 1 300 фирми са обявили по над 1 млн. лева в касите си, заради което данъчните ще правят проверки. Опасенията са, че с деклариране на пари в брой фирмите правят скрито разпределение на печалби и избягват данъци.

Съмненията на ревизорите са, че като декларират голяма сума пари в кеш, фирмите избягват плащането на корпоративни данъци и данък върху дивидентите. В най-масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници и свързани с тях лица за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството – например скъпи командировки до екзотични държави, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите и т. н.

Подозренията на данъчните се засилват и от факта, че в момента съществува забрана за разплащания в брой над 10 хил. лева, допълва се в съобщението.

Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, ще започнат ревизии, за да бъдат установени неплатените данъци и осигурителни вноски за последните пет години, предупреждават от НАП.

Данъчната администрация дава и шанс на фирмите, които са извършили скрито разпределение на печалби, да уведомят службата и да поискат разрешение за подаване на коригиращи декларации, като обложат с данък недекларираните дивиденти, допълват от приходното ведомство.    

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
lyusien
преди 6 години
До 2 Къде ли По балансите им има декларирани пари в касите им Но парите ги няма Това не е ли документно престъпление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
lyusien
преди 6 години
Това не е ли документална измама в особено големи размери за което трябва да бъде сезирана прокуратурата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още