IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините ще могат да си възстановяват ДДС за водните проекти

Мярката ще коства на бюджета 150 млн. лв. за финансовите 2015 и 2016 г.

10:37 | 07.05.15 г.
Общините ще могат да си възстановяват ДДС за водните проекти

Общините ще могат да упражнят правото си на данъчен кредит по Закона за ДДС за реализирането на големите водни проекти по оперативната програма „Околна среда“ (2007-2013 г.) въпреки възраженията на Европейската комисия, че ДДС не е допустим разход за финансиране по програмата.

Това стана с промени в Закона за ДДС, които бяха приети на първо четене в пленарна зала на Народното събрание.

Със 109 гласа „за“, 1 „против“ и 17 гласа „въздържал се“ се въвежда преходен режим, с който на общините като собственици на ВиК инфраструктура, изградена в изпълнение на финансираните по приоритетна ос 1 на оперативната програма проекти се предоставя възможност да упражнят право на данъчен кредит за начислен ДДС по получени след 1 януари 2007 г. доставки .

Това ще коства на бюджета 150 млн. лева, заради което упражняването на правото им на данъчен кредит се предвижда да се осъществи в рамките на две финансови години – 2015 и 2016 г.

Установеният от приходната администрация данък за възстановяване ще се превежда на общините по сметка, посочена от Министерството на околната среда и водите, до размера на подлежащите на връщане от местните администрации средства, изплатени от оперативната програма за финансиране на ДДС.

Припомняме, че в края на ноември 2014 г. Европейската комисия изпрати писмо до България, че разходите за ДДС по водните прокети на общините не са допустими за финансиране по оперативната програма „Околна среда“, тъй като на крайния етап от експлоатацията на изградената ВиК инфраструктура – доставката на вода, се генерират приходи, които също са облагаеми с ДДС.

Същевременно с изменения на Закона за водите от 2013 г. беше прието, че общините предоставят експлоатацията на ВиК инфраструктурата на ВиК оператори чрез договори, сключени по Закона за водите или Закона за концeсиите. По силата на тези договори е налице бартер, при който дейността на общината е облагаема по Закона за ДДС. Така за получените доставки възниква право на приспадане на данъчния кредит по реда на Закона и разходът е недопустим за финансиране по програмата.

Предложенията за промени в Закона за ДДС бяха направени от депутатите от ГЕРБ Менда Стоянова и Диана Йорданова точно преди Великденската ваканция на народните представители. За поправките са настояли вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев и екоминистърът Ивелина Василева.

Заради позицията на Еврокомисията общините сами трябваше да финансират разходите за ДДС по проектите за водните цикли. Повечето от местните администрации обаче не бяха предвидили това в бюджетите си, още повече, че в края на миналата година бяха блокирани всички плащания по оперативната програма заради нарушения при обществените поръчки. Заедно със спрените плащания от Брюксел секнаха и плащанията от бюджета, а заради липсата на пари и изпуснатия строителен сезон много от проектите се забавиха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още