IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успеят ли големите вложители в КТБ да си върнат повече от гарантираните суми?

Проф. Огнян Герджиков и Лъчезар Богданов коментираха механизма на прихващанията

10:13 | 24.11.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще успеят ли големите вложители в КТБ да си върнат повече от гарантираните суми?

Бившият председател на Народното събрание и специалист по търговско право проф. Огнян Герджиков и икономистът от Industry Watch Лъчезар Богданов разгледаха в сутрешния блок на Нова телевизия няколко варианта за действие на вложителите и кредиторите предвид заявлението на премиера Бойко Борисов, че цесиите в КТБ ще бъдат отменени. 

Държавата се опитва да помогне в казуса с КТБ, но вместо това може да навреди, заяви юристът проф. Огнян Герджиков.

Припомняме, че депутати от ГЕРБ, РБ и ПФ внесоха промени в Закона за банковата несъстоятелност, които касаят т. нар. прихващания. Ако те бъдат одобрени, прихващания за около 800 млн. лева в КТБ могат да бъдат отменени.

Икономистът Лъчезар Богданов даде конкретни примери в студиото как вложителите с големи депозити могат да се опитат да си спасят негарантираните суми. 

Единият вариант е голям депозит да се раздроби.

Например, ако човек има 500 000 евро депозит, на 4 декември държавата ще му изплати гарантираните 100 000 евро, а останалите 400 000 евро ги губи. Затова загубата може да бъде намалена, ако този вложител се опита да раздроби депозита си, като го прехвърли на парчета на други лица – например на приятели и доверени хора.

Така въпросните  500 000 евро се разпределят на пет лица, всяко от които ще има по 100 000 евро и на 4 декември те ще им бъдат изплатени.

Това е по-простият вариант да се заобиколи духът на закона, обясни Богданов. Той и Огнян Герджиков обаче бяха единни, че една такава сделка ще е недействителна, тъй като се прави опит да се заобиколи разпоредбата, която казва: гарантираме до 100 000 евро.

Лъчезар Богданов обясни още, че по-големият макроикономически казус са случаите, когато лице, което дължи пари на КТБ, купува депозит на голям вложител и така си погасява кредита.

Например дадена фирма дължи 1 млн. лв. кредит, а дадено лице има 1 млн. лв. депозит. Без прихващане фирмата ще върне 1 млн. лв. на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), а той ще плати само гарантираните 100 000 лв. на депозанта, който губи останалите 900 000 лв. Ако фирмата обаче купи депозита, не дава нито 1 лев на Фонда.

Това е казусът, с който правителството се опитва да се справи, за да влязат във Фонда повече средства, обясни икономистът. 

Със заявените законодателни промени обаче държавата рискува вместо да изпише вежди, да извади очи, предупреди проф. Герджиков. „Не може току-така да се обявяват извършените цесии за недействителни. Те са си абсолютно законни”, смята той. По думите му обаче цесиите не вършат голяма работа. Обикновено те се съчетават с прихващанията.

„Прихващането е едностранен акт – волеизявление на този, който иска да прихване своето задължение. За да може да направи това, неговото вземане трябва да е изискуемо – да е настъпил падежът. Когато банката е под специален надзор, Централната банка може да  стопира задълженията с акта за особен надзор и вече вземането да не е изискуемо“, посочи той. Въпросът е, когато БНБ сложи банката под специален надзор, дали направи това – прихващанията да бъдат направени невалидни, допълни юристът.

Той обаче посочи, че обявяването на банката в несъстоятелност прави всички вземания изискуеми. „Така че в един следващ момент двете задължения ще станат годни за прихващане. Материята е сложна, но това не пречи политиците смело да се изказват“, коментира Герджиков.

Той нарече изказването, че цесиите, направени досега, ще бъдат обявени за незаконни, „удар във въздуха” и „загрижена приказка на държавник, който се изказва неподготвен”, заяви юристът.

„Мисля, че беше лапсус. Не става въпрос за цесиите, а за прихващанията”, заяви икономистът Лъчезар Богданов. Моментът, в който казваш на банката: погасете моя дълг с моя депозит. Това е актът, към който ще се насочват някакви законодателни промени“, допълни той.

Герджиков допълни, че към момента не е ясно как точно банката е поставена под специален надзор и какво се съдържа в акта. Запитан възможно ли е да стартира лавина от дела и накрая да ни излезе по-скъпо цялото законодателно упражнение, той отговори, че е възможно.

На въпрос струва ли си риска, Богданов каза, че казусът показва как има сериозно неглижиране на правото по отношение на търговските и бизнес операции.

„Забравяме, че една от важните функции на законодателството е да урежда бизнес казусите“, посочи той. Освен това според него България пренебрегва задължението си да въведе директивата за банково преструктуриране, за което срокът е 31 декември, а към момента дори не е внесен проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 13 rate down comment 1
T3
преди 9 години
Въобще не е необходимо фирмата да разполага със 700,000 лева кеш. Би могла да вземе кредит за тази сума от друга банка. Или собствениците да дадат пари. Не забравяйте, че цесиите са организирани така, че сумата се плаща на собственика на депозита само след като прихващането се е случило. Т.е. няма опасност фирмата едновременно да дължи 1 млн на ктб и да е взела нов дълг от 700,000. Да не говорим, че не вярвам цесиите да се случват с намаление от само 30%. Вероятно говорим за 50%, че и по-голямо намаление на сумата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
Людени
преди 9 години
А какво трябва да мислим .... за една фирма (юр. лице) която има 1 млн. кредит към кТб, НО изважда/намира 700 хил. за да откупи депозит на стойност 1 млн. за 70% от стойността му !!Дали тази фирма е имала нужда от този/такъв кредит ??Кредитът като далавера .... когато знаеш какво предстоЙ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 4
Gocko
преди 9 години
Боко Борисов много разбира от тези неща и винаги се изказва неподготвен но толкова си може добрият чичко Боков.Но и в предишният мандат на център-популиската партия ГЕРБ властта беше много ласкава с престъпника Цветан Василев.Защо Боко или Кънчо или Кунева не се произнасят за мерзавеца Цецо Василев да не би да се окаже неудобен за всички власти тази личност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
За да бъдат върнати тези суми значи ние данъкоплатците да се бръкнем дълбоко в джобовете и да ги платим, друг начин няма с оглед на дупката в КТБ.Ние данъкоплатците обаче сме твърдо против всички директни и индиректни методи за връщане на големите влогове включително цесиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 3
ss_sgp
преди 9 години
Според мен банката задължително трябваше да се фалира, акционерите вкарани в затвора, както и всички 'подобни' банки собственост на 'подобни' акционери. В дългосрочен план това е най-важно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
И една обща забележка - всеки, който се изказва по темата, трябва първо да казва какъв е интереса му. В случая Герджиков трябва да каже дали има клиенти, които биха спечелили от тези цесии (макар и от позицията му да е видно, че има такива).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
И депозитите не стават изискуеми - само до 100К евро стават такива. А останалата част не се губи, но се изплаща когато и каквото се събере от разпродажбите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
MrSi
преди 9 години
Лично аз смятам че държавата не трябваше да се намесва. Това е спор между две и повече юридически лица с частен капитал(ФОНДА , КТБ и други). Сега ще започнат да се появяват какви ли не бъгове и изкривявания в правната уредба които ще се кърпят най-вероятно с години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 19
ПИЧ
преди 9 години
Голямо дъвчене на тези сделки, повече от естествено е хората да искат да си спасят парите. Най-доброто спасяване щеше да бъде , ако банката беше оздравена и много по-евтино ще бъде всичко.От големи имена му се каза на Борисов, от ранга на Хърсев и други, че спасяването ще е ПО-ЕВТИНО. Обаче не се знае, дали на борисов не са му се обадили от Европа и да са му казали - "банката да се фалира", защото той в пленарна зала си промени мнението (след като Искров прочете писмото от инвеститора). Сега народа ще плаща.Казано беше многократно - само Василев може да си възстанови банката, поради голямата свързаност - поканвате го , извинявате се (макар трябва Орешарски да се извинява), осигурявате ликвиден буфер и нещата ще се възстановят постепенно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 3
Solomoon
преди 9 години
Моите уважения към Герджиков, но с обявяването на несъстоятелността стават изискуеми единствено вземанията КЪМ банката, тоест депозитите....но вземанията на банката КЪМ кредиторолучателите не стават изискуеми и те си се дължат, така както са уговорени в договора за кредит....така, че за да могат да се прихващат и двете трябва да са изискуеми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още