IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата прати на прокуратурата одитите на общините Варна и Кюстендил

Открити са нарушения при възлагането на обществени поръчки и проблеми с правилата при управление на общински дълг

13:18 | 25.04.14 г.
Сметната палата прати на прокуратурата одитите на общините Варна и Кюстендил

Председателят на Сметната палата е изпратил на прокуратурата докладите за одитите на общините Варна и Кюстендил.

Проверено е управлението на приходите от местни данъци и такси и изразходването на средства от бюджета на Варна за 2012 г. и управлението на общинския дълг на Кюстендил за периода 1 януари 2012 г. - 30 септември 2013 г., съобщи одитиращата институция.

По закон докладите се пращат в прокуратурата при данни за престъпление. Сметната палата не може да огласява данни от доклад, изпратен на прокуратурата, докато не приключи наказателното производство. Затова докладите са публикувани в интернет без пратените на прокуратурата части.

За нарушения при процедурите за възлагане на обществени поръчки докладът за Варна е изпратен също на Агенцията по обществени поръчки и на Агенцията за държавна финансова инспекция.

От публикувания доклад за Варна става ясно, че са проверени разходите, финансирани с такса „Битови отпадъци“ и туристическия данък; субсидирането на градски пътнически превози, капиталовите разходи и възлагането на обществени поръчки.

Според проверяващите актовете за определяне размерите на местните данъци и такси не са актуализирани и не съответстват на промените в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) в сила за одитирания период. Част от текстовете са променени по време на одита.

Допуснато е за някои имоти да не бъде определена такса „Битови отпадъци“. Констатирани са несъответствия при планиране на таксата и капиталовите разходи. Нарушения са открити и при администриране на приходите от общинските пазари.

С правилата за обществените поръчки е въведено изискване за участие на общински съветници в комисиите за процедурите. Не е осигурено законосъобразно прилагане на принципа за разделение на отговорностите между общинския съвет и кмета на общината.

Открити са непълноти в определените задължения на длъжностни лица и контролните дейности при възлагане на обществени поръчки. Пропуски са открити и при контрола на капиталовите разходи.

През 2010 г. от общинският съвет в Кюстендил емитира общински облигации при първично частно предлагане. През 2011 г. е сключен договор за инвестиционно посредничество при пласиране на емисия облигации за 12,7 млн. лв. и срок на облигационния заем 10 г. Набраните средства са за регионален здравен център. През 2012 г. и 2013 г. е поет нов общински дълг чрез два договора за кредит с Фонд ФЛАГ в размер на 2,8 млн. лв.

Към 31.12.2012 г. общинският дълг е в размер на близо 15 млн. лв. и към 30.09.2013 г. - около 14 млн. лв.

В доклада одиторите посочват, че вътрешните актове за управление на общинския дълг не са актуализирани с промените в действащото законодателство. Процедурите, свързани с възникването и управлението на дълга, не са били достатъчно детайлно разработени. В хода на проверката е разработена Стратегия за управление на риска 2014-2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още