IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София напредва с плана за продажбата на Общинска банка

Търсят се стратегически инвеститори с банков лиценз или финансови инвеститори с поне 20 млн. евро капитал, става ясно от обявлението

10:37 | 13.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Общинска банка</em></p>

Снимка: Общинска банка

Приватизационната агенция на София обяви официално, че ще проведе търг за 67,646407% от дяловете на столицата в Общинска банка, търсейки за тях най-малко 45,65 милиона лева (23,34 милиона евро).

На потенциалните купувачи ще бъдат предложени 3 880 388 акции в едноетапен търг, пише в публикуваното на уебсайта на агенцията съобщение.  Заинтересованите кандидати следва да са стратегически или финансови инвеститори. 

Стратегическите инвеститори - банкови или кредитни институции, трябва да имат пълен банков лиценз, с присъден от S&P рейтинг, не е по-нисък от "BB-" или еквивалентен.

Финансовите инвеститори следва да има опит и репутация в управлението на фондове, финансови активи и/или акционерни или дялови участия в други дружества и към датата на подаване на офертата в конкурса трябва да разполагат с набран или привлечен капитал от не по-малко от 20 млн. евро. 

Офертите на участниците в конкурса се подават в сградата на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции в срок от 60 дни след обнародването на решението в „Държавен вестник“.

През юни 2017 година международната рейтингова агенция Moody's повиши оценката на дългосрочните депозитни рейтинги на банката от B1 на Ba3, стабилна перспектива. Това е с две степени по-високо от тази, която банката получи през 2016 г. по LGF анализа.

Moody's също така потвърди рейтинга на Общинска банка и по други показатели. Всички рейтинги имат стабилна перспектива. Според Moody's оценката може да се повишава при по-нататъшни подобрения в оперативната среда и финансовите резултати, като качеството на активите и показателите за печалбата. Банката поддържа добри капиталови коефициенти и добра депозитна структура. 

Общинска банка беше учредена през април 1996 г. като универсална търговска банка, а това представлява пореден опит за продажба на дела на Столичната община в нея. Акционери в банката са Столичната община с 67,65%, общински фирми и търговски дружества (30,8%) и 16 други общини (1,55%).

През 2008 г. консорциумът "Аржил, Камбуров, Транзакта, Мур Стивънс Булмар" направи проверка на правното и финансовото състояние на кредитната институция, но информацията беше засекретена. По неофициални данни тогава делът на столицата и на нейните дружества, които държаха 74,5% от капитала на банката, беше оценен на 75 млн. евро.

До преговори с потенциални купувачи не се стигна и причина за това беше участие на фирми, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, които притежаваха останалите 25,5% от акциите и имаха блокираща квота при вземане на важни решения за банката.

След намесата на БНБ през 2011 г. ситуацията се промени, но заради решението на централната банка дълги години се водеха съдебни спорове. През 2013 г. финансистът Любомир Дацов, тогава общински съветник от НДСВ, предложи на Столичния общински съвет да поднови процедурата за продажбата на Общинска банка.

Последният опит на общинския съвет да продаде банката беше през 2014 г., а през юли Столичният общински съвет обяви, че е решил да постави Общинската банка в списъка на фирмите, планирани за приватизация през 2017 г. 

Към края на август Общинска банка бе 15-и по големина кредитор в страната по активи от 27 банки, работещи в България по данни от БНБ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още